Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Fosteriana tulipán 'Juan'

2.390 Ft
Kiszerelés
hagymás
Menny.:db

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 11/12 cm
Virágszín: narancssárga-sárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Fosteriana tulipán 'Juan' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Az egyik ezek közül a fosteriana-csoport, amely a Tulipa fosteriana változatait és hibridjeit foglalja magába.

Leveleik nagyméretűek, ép szélűek, szélesek, gyakran barnán csíkozottak. Virágaik hosszúak, kúp alakúak, napos időben csillagalakúra nyílnak. Színválasztékuk fehér, sárga, narancssárga és piros színekből áll.

A ’Juan’ egy narancssárga színű fajta, amelyre jellemző, hogy a lepellevelek alapi része élesen citromsárgára változik, a narancssárga és a citromsárga között éles az átmenet. A fajta végleges, kifejlett magassága 45 cm.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor „becsengetnek az iskolákban” ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk.

Egyik változat ezek közül a fosteriana csoport, amelyre barnán csíkos, széles levelek jellemzők és hosszú, keskeny virágok. A ’Juan’ fajta citromsárga és narancssárga színekben nyílik. Érdemes társítani kései virágzású papagájvirágú hibridekkel.

A természetes hatás fokozása érdekében viszont válassza a viridiflora-változatokat. A nyári virágzású szellőrózsákkal kitolható a társítás virágzási intervalluma.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Apricot Parrot’
Tulipa ’Orange Favorit’
Tulipa ’Groenland’
Anemone ’Mr. Fokker’
Anemone ’Sylphide’
Anemonde blanda

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 45 cm
Ültetési tőtáv: 10-15 cm
Ültetési mélység: 12-15 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: narancssárga
Virágzási idő: április
Ültetés ideje augusztus - november
Ültetés mélysége 12-15 cm
Virágmagasság kertben 45 cm

Videók