Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Forsythia suspensa 'Aurea' – Bókoló aranycserje

7.590 Ft

(ejtsd: fórzícia szuszpenza)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Forsythia suspensa 'Aurea' – Bókoló aranycserje főbb jellemző

 

Habitus: Közepes termetű (1-2 m) lombhullató cserje, amely fiatalon felfelé törő, majd idősebb korában bókoló hajtásrendszerrel rendelkezik. Levelei oválisok, szélük fogazott, színük pedig aranysárga.

Virág: Különlegessége, hogy virágait lombfakadás előtt hozza, kora tavasszal csodálhatjuk az aranysárga virágözönt. Virágai 1-1,5 cm hosszúak, 4 cimpájúak, tölcsér alakúak és az egyéves vesszőkön képződnek magányosan vagy kisebb csoportokban. Termése nem jelentős, mérgező.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos-félárnyékos helyet kedvel. A tűző napra nem érdemes ültetni érzékenyebb, sárga levelei miatt. Árnyékos helyeken a virágzása gyérül vagy teljesen elmarad.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Nem igényel évenkénti metszést, de 2-4 évente érdemes egy ritkító metszést alkalmazni, ahol a sűrű hajtásokat és az elöregedett fás részeket eltávolítjuk a növényről.

A metszésnél érdemes minél több egyéves vesszőt hagyni, ugyanis ezek képesek virágzásra. A metszés ideje tavasszal van, virágzást követően. Betegségekre nem érzékeny, a levéltetvek viszont megtámadhatják, ellenük érdemes védekezni.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az ’Aurea’ bókoló aranycserje egy közepes magasságú, lombhullató cserje, amelynek lombfakadás előtti aranysárga virágzását az aranyszínű lombozat követi. Kiválóan mutat szoliterként, de alacsony sövény is alakítható belőle, és cserjefoltokban is nagyszerűen mutat.

Amennyiben társítja, válassza a háttérbe a közepes termetű, zömök egybibés galagonya ’Compacta’ fajtáját, amely előtt helyet foglalhat a tarka levelű rózsalonc és vele együtt az ’Aurea’ aranycserje. Ezzel a választással egész tavasszal és nyár elején virágzó cserjefoltot képezhet.

A cserjék előtt helyet kaphat a mályvaszínű mályvacserje (’Aphrodite’), amely a nyár végi kertek cserjéje. A társítást egészítse ki kedvelt piros sásliliom fajtákkal. Ajánlom a 'Crimson Pirate' és a 'Cherry Point' fajtákat. A sásliliomok mellett kapjon helyet a tarkavirágú méhbalzsam (’Ou Charm’). Ezzel egy kora tavasztól egészen őszig pompázó társítás lehet az Öné.

Társításra javasolt növényfajták:

Crataegus monogyna 'Compacta' – Egybibés galagonya
Weigela florida 'Variegata' -Tarka levelű rózsalonc
Hibiscus syriacus 'Aphrodite' – Mályva színű mályvacserje
Hemerocallis 'Crimson Pirate' - Piros sásliliom
Hemerocallis 'Cherry Point' - Piros sásliliom
Monarda 'Ou Charm' - Méhbalzsam

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-2 m
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-2 m
Virágzási idő: Április
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom