Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Forróság a kertekben

Megyeri Szabolcs

A kertet legtöbbünk hobbimunkákra használja, virágnevelésre, zöldség, vagy gyümölcs termesztésére, ám sosem szabad elfeledni, hogy a birtokunk egyben pihenőhely is, ahol jól esik kicsit kikapcsolódni. Ugyanakkor, mint azt tapasztalhatjuk a napokban is, a nyár sokszor forró, ezért szükség lehet egy kis hűsítésre.

Kánikulai időben napközben a terasz, a kert is katlanná válik, hiába veszünk szalmakalapot, vagy húzódunk be a fa alá. A hűvösre vágyók ezért beszerezhetnek kerti klímaberendezést, mely főleg a teraszokon használható, de akár a füves területeken is bevethető. Ezek a készülékek roppant egyszerűen működnek, vízpárával hűtik a környezetüket, ami igen kellemes érzés a hőségben. A vendéglők kerthelyiségeiben is látható ventillátoros hűsítő-párásító berendezések mellett teljes rendszerek is kiépíthetők, melyek párafüggönyeikkel akár egy nagyobb terasz 10-15 Celsiusos hőmérséklet-csökkenését is eredményezhetik. Ezek a fúvókás készülékek 2-50 liter vizet fogyasztanak óránként, ami valójában nem jelent túl nagy költséget (szemben egy tusolás kb. 120 liter literes fogyasztásával) tekintve hogy nem szükséges egész nap működtetni, elegendő a kint tartózkodás alatt elindítani őket.

Tipp: nyári forróságban ne csak magunkról gondoskodjunk, a kertben tartott háziállatoknak is biztosítsunk árnyékot!

Ha nem akarunk egy teljes vízpárásító rendszert kiépíttetni, vagy a terasz, kert kisebb mérete miatt elegendő árnyékolással védekezni a tűző sugarak ellen, akkor is számos lehetőség áll rendelkezésre. A hipermarketekben számtalan féle napernyő kapható, az olcsóbbaktól kezdve válogathatunk nagyméretű, csörlővel szétnyitható, strapabíró anyagból készülő darabokig, melyek évekre szólnak. A vízzel töltött ernyőtartókat hasznos időnként odébbhelyezni a gyepen, hogy ne pusztuljon ki alattuk végleg a pázsit. Egy méretesebb napernyő akár egy filagóriát is kiválthat, elférhet alatta még egy bővebb asztaltársaság is, és nem igényel kötött helyet a kertben. Még szebb a napvitorla, mely könnyű, speciális textíliából készül, és változatos módon feszíthető ki a teraszra, vagy a kertbe, akár a fák közé. Ezek a vitorlák dekorációként is funkcionálnak, és tetszés szerint variálható színekben, méretekben hozzáférhetőek. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés