Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Finom kerítések!

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 26. 17:28:01

A kertet övező kerítésről sok minden eszünkbe juthat, az azonban ritkán, hogy finom is lehet. Pedig van ilyen is, mégpedig az ehető termésű cserjefélékből kialakított birtokhatároló.

Természetesen a sövénykerítés ötlete nem újkeletű, sőt, talán régebbi, mint az épített kerítéseké, ráadásul egy gondozott, nyírt sövény mindig szebb, mint bármilyen fém, vagy kőkerítés. A jól megválasztott cserjefélékből kialakított térhatároló emellett a védelem terén is roppant hatékony, a sűrű ágrendszerű, tüskés, szúrós növényen átmászni, átbújni sem lehet. A hagyományosnak mondható sövénykerítések mellett izgalmas alternatívát jelentenek az ehető termésű cserjesorok, melyek adott esetben ugyanolyan szintű védelmet képesek adni, mint épített társaik, ugyanakkor ízletes nassolnivalót is szolgáltatnak, de a leszüretelhető bogyók olykor vitaminforrásként, gyógyteák alapanyagaként is hasznosíthatóak. Az ehető termésű sövényfajták közül védelmi célokra is használható többek között a csipkebogyó, a homoktövis, a málna, a szeder, és a galagonya. Más esetben, ha a sövény csupán térelválasztó szerepet tölt be, akkor a somfélék és a ribiszke a jó választások.  A felsorolt fajták mindegyikére igaz, hogy alacsony talajigényűek, virágzatuk látványos, termésük finom, sőt vonzzák a madarakat, gyakran készülnek fészkek a sűrű ágak között.  Ehető sövény telepítésénél fontos a helyes fajtaválasztás, érdemes olyat választani, ami teljesíti a meghatározott célt (például megfelelő-e kertvédelemre), valamint javallott tájékozódni a kiszemelt növény jellemző tulajdonságairól, igényeiről, mert egyes fajták évente többszöri metszést is kívánnak, így munkát adnak a kert gazdájának. Nem elhanyagolható szempont az ehető termésű cserjék utcafronti telepítésnél hogy vonzani fogják a járókelőket, a szomszédokat, és az utcabeli gyerekeket, akinek ez nincs ínyére, inkább csak a kert belső részeire telepítsen ilyen növényeket!