Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ficus carica 'Mary Lane' (syn.:'Jelly', 'Seedless') – Füge

8.990 Ft

(ejtsd: fikusz karika)

Hidegtűrése (-15-17°C-ig), az éghajlati- és termesztési viszonyokhoz való jó alkalmazkodóképessége, valamint különleges termései miatt méltán kedvelt. A tetszetős, közepes vagy nagy méretű, sárga gyümölcsei különlegesen finom aromájúak, mézédesek, lédúsak, szinte mag nélküliek.

Szállítási méret: évszaktól és fajtától függően 20-90 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a füge eredeti őshazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de régóta meghonosodott Dél-Európában és Észak-Afrikában is. 

A ’Mary Lane’ ismeretlen eredetű, Kaliforniában létrejött fajta.

Hajtásrendszer: kb. 2,5-3 m magas, közepes növekedési erélyű, szétterülő, laza koronájú, jellegzetes megjelenésű, sima, hamuszürke törzsű bokor, ami könnyen fává alakítható. Lombozatát nagy, jellemzően 3 karéjú, sötétzöld, dekoratív levelek alkotják.

Termőképesség: korán termőre fordul és igen bőven terem. Adriai típusú, két terméshullámban, megtermékenyítés (beporzás) nélkül (partenokarpia) érleli be gyümölcseit.

Gyümölcs: első termése július-augusztus, másodtermése szeptember-október között érik, közepes vagy nagy méretű (80-85 g), kerekded, tetszetős. Héja vékony, sárgászöld-aranysárga. Húsa szinte teljesen mag nélküli, állaga már-már zselészerű, borostyánsárga, lédús, aromás - kissé az agavé szirupra emlékeztető ízű -, mézédes, finom, illatos. A csapadékot viszonylag jól tűri az érési időben.

Friss fogyasztásra és feldolgozásra (aszalás, dzsem, befőtt) egyaránt alkalmas.

Talajigény: nem válogat, gyakorlatilag bármilyen talajtípust elvisel, de a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, inkább meszes talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: nagy, ezért napos, meleg, szélvédett, déli fekvésű helyre telepítsük védősövény vagy fal elé.

Vízigény: közepes, hosszan tartó száraz időszakokban öntözzük, különben termései aprók, ízetlenek lesznek, sőt le is dobja őket.

Gondozás: a telepítési hely körültekintő megválasztása kiemelten fontos az egészséges, jó fejlődéshez. Bár kb. -15-17°C-ig fagytűrő, de mindenképpen védett fekvésbe ültessük és tövét is érdemes takarni.

Ha ágai mégis megfagynának, tavasszal a sérült részig vágjuk őket vissza. Ha netán talajszintig elfagynának sincs okunk aggódni, újra ki fognak hajtani, de a termésérés későbbre tolódik.

Ami a metszését illeti az elültetett növényt az első évben hagyjuk szabadon nőni, csak a következő év tavaszán vágjuk vissza, és a fejlődő 5-6 hajtásból alakítsuk ki a bokrot. A későbbiekben az esetleges ritkításra, száraz ágak eltávolítására korlátozódnak a metszési munkálatok, ellenkező esetben a terméshozást akadályozzuk meg.

Megfelelő telepítési hely és körülmények biztosításával betegségek ritkán károsítják, alapvetően nem szorul rendszeres növényvédelemre.

Ültetési idő: a szabadgyökerű növényeket március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténereseket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Fontos tudni!

Levele, szára tejnedvet tartalmaz, így metszési, ápolási munkáit kesztyűben és hosszú ujjú felsőruházatban végezzük!

Kifejlett magasság: 2,5-3 m
Sor- és tőtávolság: 3,5×4 m (jellemzően magánosan telepített növény)
Termésérés: július - augusztus, másodtermés szeptember - október
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (aszalás, dzsem, befőtt)

 

Védett tartalom