Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ficus carica - Egytörzsű fügefa

12.990 Ft

(ejtsd: fikusz karika)

Magasság: 160-180 cm magas egytörzsű füge
Kiszerelés: 2-7 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban dús tőzeges földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ficus carica - Egytörzsű fügefa főbb jellemző

 

Jellemzői: A füge (Ficus carica) egy mediterrán származású növény, de szubtrópusi és trópusi területeken egyaránt telepítik. Számtalan kertészeti fajtát nemesítettek ki belőle. Habitusát tekintve  cserjévé vagy fává nevelhető gyümölcstermő.

Ha ezt a növényt választja már nem kell a fává neveléssel bajlódnia, csupán a gondozás törzstisztítást kell végeznie, hogy a növény ne akarjon a jellegzetes cserje formához visszatérni. Kifejlett magassága jellemzően 2,5-3 méter között alakul, de akár a 4 méteres magasságot is elérheti egy szélvédett, meleg fekvésű helyen hazánkban is.

A levelei nagy méretűek és karéjosak és az ágakhoz hasonlóan tejnedvet tartalmaznak, így ápolási munkák során mindig viseljünk kesztyűt. A termése csepp alakú, mely a fügefélék jellegzetes sajátja.

A héj éretlen állapotban zöld vagy zöldessárga színű, később pedig fokozatosan sötétebb színt ölt, végül lilásbarna vagy barna színű. A gyümölcs felhasználható friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra, így aszalvány vagy lekvár készítésre is.

Talajigény: Talajban nem válogat, normál kerti talajon is jól fejlődik, de jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: Nagy fény- és hőigényű növény, így meleg, napos mégis szélvédett, déli fekvésű területre telepítsük védősövény vagy fal elé.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, hosszan tartó száraz időszakokban öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A hazánkban megtalálható fügék úgynevezett adriai-típusúak, ez azt jelenti, hogy mag nélküli terméseket nevelnek, így egy növény telepítése mellett is biztosított a gyümölcs. A telepítési hely gondos megválasztása kiemelten fontos a fügefajták esetében, az egészséges, jól fejlődő növény egyik alapfeltétele.

Tartós szárazság esetén öntözzük a növényünket. Metszése során a ritkítás a cél. A téli fagyok károsíthatják, ezért a fagyok beállta előtt takarni kell. Ha az ágai megfagynak, akkor azokat tavasszal a sérült részig vágjuk vissza.

Ha talajszintig fagyna vissza sincs okunk aggódni, mivel újra ki fog hajtani, viszont ebben az esetben a termésérés későbbre tolódik, ezt vegyük figyelembe. A termések teljes érésben szedve a legízletesebbek, de zárt tárolóban utóérlelhetőek.

Fontos: Levele, szára tejnedvet tartalmaz, így metszési ápolási munkáit kesztyűben és hosszú ujjú felsőruházatban végezzük! 

Kártevők, betegségek: Megfelelő telepítési hely és körülmények biztosításával a betegségek ritkán károsítják, ha ezekre nem ügyelünk ezek jelenthetnek problémát: füge mozaikvírus, gyümölcsrothadás, füge ágpenész, fügerozsda, füge rózsaszín rothadása, levélfoltosság.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5 - 3 m
Sor- és tőtávolság: 2×2 m (jellemzően magánosan telepített növény)
Termésérés: Augusztus - Október
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: lekvár készítés, aszalás, friss fogyasztás

 

Védett tartalom

 

Videók