Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mindent a fekete bodzáról!

A fekete bodza hazánkban őshonos cserje, kirándulásaink során gyakran találkozhatunk vele. Terebélyes termete, élénkzöld levelei mellett a nagy, tányérszerű, fehér virágzata is csodaszép, amelyből aztán kialakulnak az éjfekete bogyótermései. Kiváló gyógynövényként tekintünk rá. Nézzük meg, hogy ha a kertünkben szeretnénk tartani, milyen tényezőkre kell figyelnünk, hogyan szüreteljük, milyen más bodzafajokat ismerünk és egyáltalán... ismerjük csak meg egy kicsit részletesebben!

A fekete bodza igényei

A fekete bodza hagyományos szépségű, ismerős, kedves kerti növény, mely egyaránt megállja a helyét a modern stílusú díszkertekben, és a régies, vidékies atmoszférájú birtokokon. A fekete bodza a tavasz és a nyár fordulóján látványos, tányérszerű virágzatával kényezteti a háziakat, ősszel pedig mutatós, sötét bogyótermése dekorálja majd feltűnően a kertet!

A fekete bodza gondozása

A gondozása kifejezetten könnyű, így ez a strapabíró, egyszerűen nevelhető lombhullató cserje akár a kezdő kertbarátok számára is jó választás! A hazánkban őshonos fekete bodza eredetileg erdőkben, patakpartokon él, így ezekhez az élőhelyekhez hasonló kerti viszonyokat kedvel.

Fényigény

Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, mélyárnyékban, a napot eltakaró magas falak tövében nem fejlődik jól.

Nézze meg az alábbi videómat, amelyben a fekete bodzát mutatom be!

Talajigény

A bodza talajigénye nem összetett, az átlagos, szélsőségektől mentes kerti talajban szépen fejlődik, de legdinamikusabb növekedést a kissé nedves, tápanyagban gazdag talajokban érhetjük el vele.

Vízigény

Vízigénye közepes, állandó, folyamatos öntözést nem igényel, de az aszályos, forró nyári hetekben meghálálja, ha esténként pár vödör vizet öntünk a tövéhez. A számára megfelelő környezetben könnyen terjed gyökérsarjakkal, amit metszéssel tud majd kordában tartani.

Mivel téveszthető össze a bodza?

A fekete bodzát (Sambucus nigra) sokan ismerik, virágából készül a kedvelt szörp vagy limonádé, esetleg herbatea. A természetből való beszerzése során azonban a növényhatározásban járatlanabb emberek könnyen összetéveszthetik az ehető bodzát az enyhén mérgező gyalog- vagy földibodzával (Sambucus ebulus). A két növény virága eléggé hasonló, de a fekete bodza bokor formájú növény, míg a gyalogbodza inkább lágyszárú növény.

A fekete bodza nagyobb méretű bokor, vagy kompakt fa megjelenésű cserje, a gyalogbodza pedig alacsony, gyomszerű növény. A fekete bodza virágzata fehéres színezetű, tényérszerűen helyezkedik el a hajtásokon, a termése pedig lefelé csüngő, csoportos bogyótermés. A gyalogbodza ezzel szemben felfelé álló termést hoz, melyről könnyen beazonosítható.

Az alacsonyabban növényen, vagyis a gyalogbodzán nyíló virágokat ne szedje le, mert akár komoly betegség is lehet a "jutalma", ha elfogyasztja azokat bármilyen formában. Finom frissítő-alapanyag a fás szárú bokorról, vagyis a fekete bodzáról szedhető. Tehát a bodzaszörp készítés olyan, mint a mesebeli királyfi feladata, mindig a nehezebben járható utat válassza a biztos siker érdekében.

Szeretne Ön is a kertjében bodzát nevelni? Nézze meg itt kertészetem választékát!

A fekete bodza gyógyhatása

A népgyógyászatban a bodzát már az ókortól kezdve használják sokféle megbetegedés gyógyításra. A fekete bodzának a virágzatát és a termését gyűjtik, fogyasztják. Virágjából nem csak finom üdítő, de megszárítva télen vízhajtó, lázcsillapító, kellemes tea készíthető. Kiváló alkotóeleme lehet megfázás elleni teakeverékeknek is!

Naponta 2-3 csésze tea fogyasztását ajánlja a szakirodalom nátha esetén, melyet fogyasszuk olyan forrón, amennyire csak lehet. A bodza fekete bogyóiból kevés alma hozzáadásával lekvár főzhető, melyet hashajtó hatása miatt szoktak fogyasztani. Ezeket az alapanyagokat a természetből is begyűjtheti, mivel a bodza a legtöbb erdő vagy szántó szélén, patakparton megtalálható, azonban ezeken a lelőhelyeken gyakran a közlekedés porától, az autók füstjétől, vagy éppen közeli üzemek, gyárak káros anyagaitól szennyezett lehet a bodza.

Ha biztos forrásból szeretné gyógynövény alapanyagait beszerezni, akkor ültessen saját kertjébe fekete bodzát, melynek pontosan ismerheti az előéletét, és biokertészeti módszerekkel biztosíthatja annak vegyszermentességét!

A fekete bodza gondozása

A fekete bodza viszonylag igénytelen növény, ezért alapvetően nem igényel sok ápolást. Tavasszal távolíthatja el az elszáradt elöregedett hajtásokat, egyszerűen egy metszőolló segítségével. Ha sövényként ültetett bodzája van, akkor a formára igazítást is ilyenkor végezheti el.

Nézze meg, milyen gyönyörűek a kertészetemben kapható bodzafajták!

Fontos, hogy rendszeresen visszavágja bodzáját, különben felkopaszodhat, és rendezetlen, gyomszerű hatást kelt majd. A virágokat a bokron hagyva nyár vége felé a fekete termés díszíti majd növényét! Figyeljen oda a cserje tövétől eredő sarjhajtásokra, melyek könnyen elterjedhetnek. Ezeket legkönnyebben metszőollóval tudja eltávolítani. A metszési munkálatokon túl nincs is más teendője, csak elszürcsölni nyári bodzás limonádéját!

Fekete bodza a kertben

Nagyobb kertekbe sövénynek, térhatárolónak is telepítheti a fekete bodzát, de ez a cserje igazán sokoldalúan felhasználható a kertben, így megannyi helyzetben hatékonyan bevethető, ültethető! Ez a lombhullató kerti cserje 3-6 méteres bokorrá fejlődik, de metszéssel könnyen az Ön által kívánt méretre igazítható, akár kompakt méretű díszfa is kialakítható belőle, mely kisebb kertekben, utcafrontokon is roppant mutatós!

Ültetheti fal vagy kerítés mellé mint sövényt, de kertje egy kihasználatlan sarkában is hasznos lehet, hiszen kifejezetten jó választás a parlagi, félreeső kertészekre, mivel gondozási igénye alacsony, esztétikai értéke ellenben magas! Díszítő értékét elsősorban nem zöld lombja, inkább feltűnő, fehéres (és nem mellesleg illatos) virágzata, valamint a később, ősszel megjelenő fekete bogyói adják.

Amennyiben Ön madárbarát kertet szeretne kialakítani, a bodza jó választás, mivel énekes szárnyasaink kifejezetten szeretik a bodzabogyót. Fekete bodza ültetésekor érdemes a növény ültetőgödrébe tápanyagban gazdag földet keverni, mert bár jól bírja a rosszabb talajokat is, így még szebb cserjét nevelhet.

Szeretne Ön is a kertjében bodzát nevelni? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Bodza szüretelése

A fekete bodzát nem csak virága, hanem termése miatt is kedveljük, mivel mindkettő remek konyhai alapanyag. Bodzaszörp vagy limonádé készítéséhez a május-júniusban nyíló fehér virágzatra van szükségünk. Könnyű dolga van annak, aki otthonában is termeszt fekete bodzát, elegendő kisétálni a kertbe és máris rendelkezünk a szükséges hozzávalóval, melyet azonnal fel is használhatunk.

A természetből való gyűjtéshez viszont jó, ha beszerzünk egy fonott kosarat, amiben a virágzatokat haza tudjuk szállítani. Ha télire gyógyteának való bodzát is szeretnénk, akkor tálcán száríthatjuk. A bodza termésének szüreteléséhez jobb, ha kesztyűt húzunk, mert a bogyók erősen feketére festhetik kezünket. Célszerű kesztyűt és metszőollót is előkészíteni a szürethez. Ha nem saját kertünkből szüretelünk, akkor mindenféleképpen olyan helyet válasszunk, ahol nincs közúti forgalom a közelben.

Nyár végén célozzuk meg a szántók, erdők szélét és szerezzük be saját kezünkkel a lekvár-alapanyagot.

A bodza felhasználása

Nem csak betegségek idején, de a mindennapi életünkben is felhasználhatjuk a fekete bodzát. Virága a régi időktől fogva kedvelt csemege, amit palacsintatésztába mártva vagy kirántva is készítenek.

És persze mindenki számára közismert a bodzavirágból, citromból, cukorból és vízből készíthető bodzaszörp, melynek pontos receptje rengeteg változatban található meg az interneten. Emellett készítenek még belőle limonádét, mézet és sok fáradtságos munkával különleges pálinkára is szert tehetnek a pálinkamesterek. Bogyójából mártást vagy lekvárt szoktak készíteni, de ennek fogyasztásával óvatosan bánjunk, hashajtó hatása miatt.

Ültessen egy bodzát kertjébe és a munkát koronázza meg egy jó hűvös bodzaszörppel!

Szeretne Ön is a kertjében bodzát nevelni? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!