Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Favágás után…

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 05. 12:09:32

A valamilyen okból kivágásra ítélt fák szanálása jellemzően kerti főszezonon kívül, de a hideg beállta előtt, vagy közvetlen utána szokott időszerűvé válni, tehát vagy késő ősszel, vagy a tél végén aktuális az ilyen munka. A fa kivágása általában nem túl nagy kihívás, a földben maradó rönk kiszedése azonban már keményebb dió lehet.

A törzs maradványa általában zavaró elem a kertben, kiemelése ugyanakkor fáradságos munka, ám vannak bevált fortélyok a csonkok eltüntetésére.

  • A bevált metódus szerint a törzs körül árkot kell ásni, majd a szerteágazó oldalgyökereket elvágni. A főgyökérhez a csonk mozgatásával, döntésével lehet hozzáférni, és erős baltacsapásokkal elvágni. A művelet géppel is elvégezhető, de az sokkal több kárt okoz a gyepben, környező területben, mint a kézi munka. A csonk földalatti részét a földben is hagyhatjuk, amennyiben speciális berendezéssel, úgynevezett tönkmarógéppel a földfelszínig lecsiszoljuk.
  • Kisebb kertekben, főleg ha nem sürgős a dolog, opció lehet a természetes korhadás felgyorsítása is. Ebben az esetben a megfúrt, baltával megszabdalt törzsmaradványt árasszuk el magas nitrogéntartalmú műtrágyával, majd fedjük le fóliával. Az így kezelt, csonk pár hónap alatt elkorhad, és könnyen kikaparható lesz. Gyorsabb eredményt garantál egy speciális, gazdaboltokban kapható kezelőanyag, mely megpuhítja, szivacsossá teszi a fát, mindössze pár hét alatt.  A biokertészkedőknek jó tipp lehet a laskagomba. A gomba spóráit a megfelelően előkészített, késsel, baltával megkarcolt, megvágott fatörzs maradványra kell telepíteni, utána csak várni kell. A gomba lassan, hónapok alatt elkorhasztja a fát, maga a gomba pedig a konyhában használható fel.

  • Az utolsó említésre méltó módszer az olcsó és egyszerű égetés. Ezt választva a törzset kerítsük körbe kővel, téglával, majd tábortüzet rakva rá, égessük addig, míg a tönk teljesen el nem izzik. Az eseményt akár egy kora tavaszi szalonnasütéssel, bográcsozással is összeköthetjük, így a munka egyben szórakozás is lesz.

Amennyiben Ön társasházban lakik és a ház kertjében van olyan fa, amit jó lenne eltávolítani, akkor előtte mindenképpen érdemes szakember tanácsát kikérni. Fafelmérési szakvéleménnyel a kezünkben könnyebb megbeszélni a lakógyűlésen is az adott fa kivágását, valamint felhasználható önkormányzati engedély kérésre is. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok