Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Fák a házak előtt

Megyeri Szabolcs

Általában az ültetésről és növénygondozásról szólok, ám előfordulhat, hogy fordított a helyzet, és valamilyen növényt, jellemzően egy fát szanálni, kivágni kell. A kertekben ez a művelet pusztán technikai kérdés, az utcafrontokon, vagyis közterületen azonban bonyolultabb a helyzet.

Fontos tudni, hogy minden, valamely közterületre ültetett fa automatikusan a helyileg illetékes önkormányzat tulajdonába kerül, így kivágásukhoz hatósági engedély kell, még akkor is, ha az adott növényt a lakók telepítették önköltségen. A hivatalokba nagyszámú kérelem érkezik fák kivágását illetően, de a legtöbb esetben az indoklás nem elfogadható.

A leggyakrabban a fa árnyékolását, szemetelését (levélhullás), vagy helyfoglalását (a parkoló autók kárára) hozzák fel a kérvények benyújtói, ezek azonban nem elégséges érvek.  Amennyiben valóban súlyos problémát jelent egy utcai fa, úgy a jegyzőnél lehet kérni engedélyt a kivágásra.

Általában a törés-, vagy kidőlésveszély, a járda járhatatlanná tétele számítanak elfogadható érvnek, ahogy az is méltányolható kifogás, ha a fa gyökérzete kárt tesz az épületben. A jegyzőnek 30 nap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon, amennyiben ezt a határidőn belül ezt nem teszi meg, az engedélyt megadottnak kell tekinteni.

Tipp: utcafronti ültetéskor kerüljük a túl nagyra növő, törésre hajlamos, vagy agresszívan terjeszkedő, invazív fajtákat!

Kertesházi övezetekben, vagy épp társasházaknál gyakori, hogy a lakók összefogása nyomán az épület előtti, körüli terület megszépül, oda növények, virágok, fák kerülnek telepítésre. Az ilyen zöld fejlesztés mindenképpen jó hatással van a lakók mindennapjaira, és az utcaképet, városképet is javítják ezek az akciók.

Az utcafronti fatelepítéskor ajánlott nagyon alaposan megfontolni, hogy hová, és milyen fajtát ültetünk, ugyanis ha egyszer a földbe került, - a fentieknek megfelelően - csak komoly okkal távolítható el onnan. Utcafronti faültetéskor a legjobb, ha egy kertészeti szakember segítségét kérik a lakók, aki fel tudja mérni, hogy milyen kockázatokat jelent a növény a későbbiekben (növekedési ütem, várható magasság, a lombkorona majdani mérete) és ez alapján választanak.

A szakértő segítség azért is indokolt, mert vannak olyan invazív fajták, melyek közterületi telepítése tilos (például a fehér akác, amerikai kőris, mirigyes bálványfa, kései meggy, vagy a zöld juhar), ha ilyenek kerülnek a ház elé, akkor bírság is kiróható, és a fa eltávolításának költségeit is a lakóknak kell kifizetniük.

Tartalomhoz tartozó címkék: utcafronti növények ültetése