Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' – Oszlopos vérbükk (extra méretű koros)

61.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: fágusz szilvatika)

Szállítási méret: 200-250 cm magas, háromszor faiskolázott fácska
Kiszerelés: drótlabdás
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

A földlabdás kiszerelésű növényeink elültetésének az ideális időszaka tavasszal, lombfakadás előtt, fagymentes időben február vége és április eleje között, valamint ősszel október 20 - a és december eleje között lehetséges. A tavaszi és őszi időszakon túl, egész évben ezek a növények konténeres kiszerelésben elérhetők, ültethetők.

A Méret és Kiszerelés változatoknál használt rövidítések Jelmagyarázata.

Fontos: Ön egy speciális kiszállítást igénylő díszfa oldalán jár.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a bükk Európában mindenütt elterjedt, Magyarországon is őshonos 20-30 m magas, terebélyes, formás, dekoratív lombhullató fa. 

A 'Dawyck Purple' fajtát 1968-ban a rottenburgi Trompenburg Arborétum (Hollandia) igazgatója, Dick Van Hoey Smith hozta létre. A ’Dawyck Green’ fajtából magról nevelt több mint 100 palánta közül 4-et keresztezett vöröslevelű bükkel, melyek lila leveleket hoztak. A négy közül a legjobbat kiválasztotta, ez lett a ’Dawyck Purple’.

Habitus: közepes növekedési erélyű, kb. 10-15 m magas, oszlopos termetű, zárt koronájú, egyenes sudárral rendelkező, kihegyesedő csúcsú. Korán több főágra ágazik, amelyek mind függőlegesek, a korona tetejéig nyúlnak, az oldalágak enyhén hullámosak és mereven felfelé állnak. A fiatal ágak szürkésbarnák, az életkor előrehaladtával simává és ezüstszürkévé válnak. Levelei 4-9 cm hosszúak, alakjuk ovális, kihajtástól lombhullásig sötétbíbor, lilásbarna - egyre mélyülő - színekben pompáznak.

Virág: termős virágzatai zöldesfehérek, szőrös fejecskét alkotnak, a porzósok sárgásak, 5-6 cm hosszú kocsányon lógó barkavirágzatban helyezkednek el, április-májusban nyílnak.

Termés: háromélű, fényes, barna makk, melyet bozontos, puha töviskés, felnyíló kupacs vesz körül.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott, meszes, üde talaj ideális a számára. 

Fényigény: nagy, napos helyre telepítsük, árnyékban nem lesz megfelelő a levélszíneződése.

Vízigény: közepes. Az idősebb növények jobban tűrik a szárazságot, de az öntözést meghálálják. A pangó víztől viszont óvjuk!

Gondozás: könnyen nevelhető. Metszést nem igényel, oszlopos formáját anélkül is megtartja, csak a sérült vagy elhalt ágakat távolítsuk el, ügyelve arra, hogy a kérgét ne sértsük meg.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bükk az egyik legszebb megjelenésű parkfa, ami tömött, terebélyes koronája révén nagyszerű árnyékot biztosít a forró nyári napokon. A számos, különböző formájú és lombszínű kertészeti változatának köszönhetően megtalálhatjuk a kertünkbe leginkább megfelelőt.

A 'Dawyck Purple' elegáns, karcsú alakjával, feltűnő bíboros-lilás leveleivel többféle felhasználásra ad lehetőséget. Ültethetjük szoliterként, de örökzöldekkel vagy színes lombú fákkal, cserjékkel is, sőt társításban is elhelyezhetjük.

Amennyiben egy kissé buja, kellemesen élénk színfoltot képező összeállítást szeretnénk létrehozni, válasszuk mellé a zöldessárga lombú 'Dawyck Gold' bükköt, amellyel kiváló kontrasztot alkotnak.

Eléjük telepítsük a kora tavasszal, ernyőben csoportosuló, sárga virágaival igen dekoratív, kellemes ízű terméseit augusztusban érlelő ’Kazanlak’ húsos somot és a mutatós, fehér virágokat gazdagon bontó, szintén ehető gyümölcsű ’Nivalis’ japánbirset.

Végül, a szegélyrégiót a kör alakú, karéjos leveleivel kompakt kis bokrot formázó, dús bugákban nyíló, sárga, méz illatú virágú lágyszőrű palástfűvel és az ibolyalila virágait egész nyáron hozó, aromás levelű 'Ostfriesland' ligeti zsályával alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' - Oszlopos, sárga levelű bükk
Cornus mas 'Kazanlak' – Húsos som
Chaenomeles speciosa 'Nivalis' – Fehér virágú japánbirs

Alchemilla mollis - Lágyszőrű palástfű
Salvia nemorosa 'Ostfriesland'  – Ligeti zsálya

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 10-15 m
Kifejlett szélesség: 1-3 m
Ültetési tőtáv: 3-5 m
Virágzási idő: április – május
Méhlegelő: igen
Fényigény: nagy 
Vízigény: közepes 
Lombhullató: igen

Felhasználási terület: évelő- és cserjeágyak háttérnövénye, szoliter, cserjecsoportok, erdei kert, madárbarát kert, rovarbarát kert, sor- és parkfa

Védett tartalom

 

Videók