Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ezért érdemes futórózsát ültetni!

Ugye Ön is el tudja képzelni azt a tavaszi reggelt vagy nyári estét, amikor a kertben ücsörögve az illatos futórózsa borította teraszon mélyen beszippantja a mézédes aromát? Kevés olyan virág van, amely egyszerre gyönyörködteti a szemet és kényezteti az orrot is. Valósággal rabul ejti az embert, amikor belép egy olyan kertbe, ahol van legalább néhány tő illatos futórózsa.

Ha álmodozott már arról, hogy milyen jó lenne, ha ilyen gyönyörű növényzet borítaná be a saját erkélyét, kerítését, teraszát vagy kertjét is, akkor a legjobb helyen jár a mesekert létrehozásához.

Futórózsa rendelés házhozszállítással - nézze meg aktuális kínálatomat!

Ismerje meg a futórózsát!

Valószínűleg nem sok olyan meseíró vagy rajzfilm rendező él a világon, akit valaha ne ihletett volna meg a futórózsák látványa valamilyen módon. Ezek a virágzuhatagok ugyanis még a leghidegebb lelkeket is felmelegítik és a legkevésbé romantikus embereknek is becsempész a szívébe egy kis szerelmet. A legjobb pedig az, hogy a saját kertjébe is megálmodhatja és létrehozhatja ezt a mesebeli kertet futórózsák segítségével.

Sokszor hallani a mondást, hogy a rózsáknak titkai vannak. Ez nem véletlen, hiszen bizonyos feljegyzések szerint már az ókorban is ismerték ezeket a különleges virágokat, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag végig élték a történelmet és jelen voltak minden jeles eseménynél.

Létezik olyan futórózsa, amelyet 1920 előtt nemesítettek, így a betegségekkel szemben igen ellenálló fajta, megjelenésében nagy változatosságot mutat, ebből kifolyólag pedig a felhasználási lehetőségei szélesek. Legyen szó teahibrid rózsákról vagy folyton nyíló futórózsáról, minden egyes fajta valami más miatt egyedi és szerethető a „kertek királynője”.

Mitől olyan különleges a futórózsa?

Már önmagában a megjelenése sem hétköznapi ezeknek a virágoknak, függetlenül attól, melyik fajtájáról van szó. Ráadásul szépségük mellett remekül takarnak is, ami azt jelenti, hogy megfelelő helyre futtatva elrejthet a segítségükkel egy régi kerítést, egy nem túl esztétikus falat, de befuttathatja vele a régóta felújításra váró garázst is műhelyt is. Így nem csak az esztétikai értéket növeli, de igazán praktikus megoldás is.

Mivel az ültetése és a gondozása is egyszerű, bátran ajánlom kezdő és haladó kertbarátoknak egyaránt. Gyakorlatilag nincs olyan hely ahol nem mutat jól egy ilyen virágzuhatag, így ha kertes házban lakik, érdemes beszereznie néhány futórózsát is.

Ha úgy érzi, nincs elég ideje a kertjével foglalkozni és évről évre halogatja a rég megálmodott növények elültetését, ennek a különleges rózsának a segítségével gyakorlatilag a birtoka egész atmoszféráját megváltoztathatja minimális munkával. Ugye nem hangzik rosszul?

A futórózsák típusai

A futórózsa fajták alapvetően két csoportba sorolandók. Elsőre azt mondá az ember, hogy létezik az illatos és a nagyon illatos futórózsa. Azonban ennél sokkal többről van szó. Az egyik a teahibrid, amelynek virágai nagyobbak, a másik pedig a floribunda, amelyre a kisebb, csoportos virágok jellemzők.

Fajtafüggő az is, hogy évente egyszer vagy többször bontanak világot. Előbbi nyaranta néhány hétig örvendezteti meg a kert tulajdonosát a virágokkal, míg az utóbbi, a folyton virágzó futórózsa kisebb – nagyobb szünetekkel, de folyamatosan hoz új virágokat.

Az egyszer virágzó és a folyton nyíló futórózsán belül számtalan különböző variáció létezik. Igen népszerű például a 'Venusta Pendula' futórózsa, amelynek gyönyörű, halványrózsaszín színe van, vagy az Lykkefund futórózsa, amely hófehér árnyalatával hódít.

Nézze meg a kerészetemben kapható rózsatípusokat és válogasson közülük kedvére!

Népszerű fajta a Sympathie futórózsa is, amely piros színével ejti rabul az embert. Mivel akár három méter magasra is felfut, így kerítések és házfalak éke is lehet. Ha pedig a kellemes napszín a kedvence, akkor a sárga futórózsa lehet a kertje legújabb lakója.

Mikor, hogy és hova ültessem el ezeket a különleges rózsákat?

A futórózsa ültetése nem sokban tér el a többi rózsáétól. 

1. Először is válasszon a rózsák számára egy ideális helyet! Az esztétikai szempontok mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy árnyékos helyen ez a növény egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset fog virágozni.Ugyanakkor a folyamatos tűző nap nem sem ideális, ugyanis ez nem csak legyengíti a rózsát, de a kártevők megtelepedését is elősegíti.

2. Lényeges az is, hogy milyen talajba kerül a futórózsa. A legjobban a tápanyagban gazdag, savanyú talajtípusban érzi magát, de természetesen ha például homokos alap áll rendelkezésre, akkor sem kell lemondani a rózsa ültetésről. Érdemes ilyenkor megfelelő virágföld használatával, valamint házikomposzt segítségével és gyakori öntözéssel megteremteni az ideális körülményeket a növény számára.

A komposztálás segítségével egyúttal megszabadulhat a kerti zöldhulladéktól, ágaktól, fűnyesedéktől, lehullott levelektől, sőt, még a háztartási szemét bizonyos részei is komposztálhatóak.

Válogasson kertészetem széles futórózsa kínálatából!

Jöhet bele például a fa – vagy sövénymetszés nyesedéke, a lenyírt fű maradéka, a lepotyogott gyümölcsök, de például kávézacc, teafű, kartonpapír, elhervadt, elhalt szobanövények, vágott virág és növényevő állatok ürüléke is. Ezek mind – mind a kertben használható tápanyaggá bomlanak le.

3. Legyen helye a „futáshoz”

Az ültetésnél természetesen a helyet is fontos figyelembe venni. A futórózsa felfuttatható a kerítésre, az erkélyre, esetleg egy oszlopra, de akkor sem kell kétségbe esni, ha esetleg nincs erre alkalmas hely a kerten.

Ennek megoldására való ugyanis a futórózsa támaszték, amely nem csak praktikus, de esztétikus helyet is biztosít a rózsa számára. Mindemellett például a kicsit elhanyagolt melléképületek falát is elrejtheti a gyorsan növő futórózsa segítségével. Mindez csak a kreativitásán múlik.

4. Szinte mindig ideális az időszak az ültetéshez

Fontos tudnia, hogy a konténeres kiszerelésű futórózsákat a legforróbb nyári napok és a leghidegebb téli időszak kivételével bármikor elültetheti. Mivel már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a rózsa „észre sem veszi”, hogy átkerült a konténerből a kertbe. Innentől kezdve pedig szabad az út! Felfuttatható a kerítésre, az erkélyre, esetleg egy oszlopra, de akkor sem kell kétségbe esni, ha esetleg nincs erre alkalmas hely a kertben.

Ennek megoldására való ugyanis a futórózsa támaszték, amely nem csak praktikus, de esztétikus helyet is biztosít a rózsa számára. Mindemellett például a kicsit elhanyagolt melléképületek falát is elrejtheti a gyorsan növő futórózsa segítségével. Ilyen hamisítatlan romantikus hangulatot képtelenség más módon megteremteni.

Mire kell figyelnem a rózsa gondozásakor?

A futórózsa metszése

A futórózsa metszése alapvetően nem különbözik a többi rózsafajta metszésétől. Megmutatom melyek a legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban!

Ha szeretne a magastörzsű rózsákról is olvasni, akkor ezt a cikkemet is ajánlom Önnek!

1. Az időzítés

A rózsák megmetszését általában tél végére vagy kora tavaszra érdemes időzíteni, amikor a rózsa későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Sokak számára az év eleji metszés kicsit drasztikusan hangozhat, de ne ijedjen meg, nem fog kárt tenni a rózsájában!

2. A mozdulatok és a cél

A futórózsa metszése során, a cél az, hogy a rózsát úgy vágja vissza, hogy a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtse meg. Vigyázat, mert a felső rügynek abba az irányba kell néznie, amerre az új hajtást nevelni szeretné! Vagyis a metszés segítségével kialakíthatja a rózsa alakját, a formáját és a növekedés irányát is.

3. Metszés év közben

Év közben csak akkor kell megmetszeni a futórózsát, ha vannak rajta elszáradt levelek vagy virágok. Óvatosan, nem szabad túl nagy részt levágni belőle, ugyanis félő, hogy hűvösebb időben visszafagy a növény.

4. Az eszköz

Fontos, hogy minden esetben tiszta és élet metszőollót használjon, ugyanis a csorba vágófelület okozta sérülések ugyanis betegségek megjelenéséhez vezethetnek.

Nézze meg videómat, amelyben a gyakorlatban is megtekintheti a futó rózsák metszését!

A kártevők és a futórózsa

Mindenképpen fontos szót ejteni a futórózsa „ellenségeiről” is, ugyanis ha nem figyel eléggé és nem tesz meg néhány megfelelő óvintézkedést, akkor az illatozó, színpompás virágeső hamar a kártevők áldozatává válhat. Sőt, néha úgy érezheti, hogy a futórózsa több kártevőt vonz, mint bármelyik növény, de ne csüggedjen, hiszen mindenre van megoldás és a rózsája gyönyörű, egészséges virágokkal fogja meghálálni a törődést.

Tudjon meg mindent a rózsanevelésről! Olvassa el ezt a cikkemet a témában!

Mit tehet az, aki lakásban él?

Amennyiben lakásban él, akkor sem kell lemondania ezekről a csodálatos növényekről. Ha tartozik az otthonához egy nagyobb méretű terasz vagy erkély, akkor bátran engedhet a kreativitásának akkor is, ha egy nagyváros kellős közepén él. 

Kinek jó döntés a futórózsa vásárlás?

A futórózsa ültetése több szempontból is jó választás. Egyrészt ha van olyan rész a kertjében, melyet szívesen elfedne – legyen a egy régi fészer, egy garázs, a lépcsőkorlát, a kerítés vagy a házfal – akkor nem kérdés, hogy mindenképpen szükség van a kertjében néhány futórózsára.

Ebben a videómban azt mutatom be, hogy hogyan szállítom ki a megrendelőhöz növényeimet:

Szintén igaz ez abban az esetben, ha szeretné valamivel feldobni a birtokát, ugyanakkor nem vágna nagyobb átalakításokba. Higgye el, a látvány elképesztő lesz! Akkor is remek választás a futórózsa, ha kiélné a kreítivitását, ugyanis néhány megfelelő függőleges felülettel és pergola segítségével igazán egyedi kompozíciókat hozhat létre.

Szeretnék futórózsát rendelni!

Ha továbbra is tetszik Önnek a mesebeli kert képe, akkor nincs más hátra, mint a futórózsa vásárlás. Szakemberként tudjuk, hogy két nagy titka van annak, hogy a kertben elültetett növény gyökeret eresszen és virágot bontson.

Az egyik természetesen a szakszerű gondozás, a másik viszont az, ha megbízható helyről vásárolja meg a választott virágot. A megoldás a futórózsa rendelése, melyet webáruházamban könnyedén lebonyolíthat és a futórózsa árakat is megtekintheti.

Válogasson kertészetem széles futórózsa kínálatából!

Mi átvállaljuk a szállítás nehézségeit, így nem kell aggódnia amiatt, hogy sérül a növény, míg a kertjébe ér.

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!