Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Euonymus japonicus 'Aureomarginatus' – Japán kecskerágó

4.290 Ft

(ejtsd: eónimusz jáponikusz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Euonymus japonicus 'Aureomarginatus' – Japán kecskerágó főbb jellemző

 

Habitus: Tömött, bokros habitusú örökzöld cserje, amelyet felfelé törő hajtásrendszer, sűrű elágazás és 1,5 méter magas kifejlett magasság jellemez. Levelei fényesek, széles-kerekdedek, szélük csipkézett. A levél középső része középzöld, a levél szélein széles sárga sáv fut végig.

Virág: Virágai nyár elején jelennek meg, de nem feltűnők, jelentéktelenek. A virág színe fehér, a mérete apró. Októberben és novemberben érleli rózsaszín bogyóterméseit, melyek szintén nem túl jelentősek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, de a napos helyeken is szépen fejlődik. Sárga lombszíne miatt viszont a nagyon erős napsütést érdemes kerülni.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Kedveli a kissé párás mikroklímát.

Gondozás: Jól tűri a metszést, de rendszeres metszést nem igényel. A sűrű habitus fajtajellemző. A lisztharmat, a pajzstetvek, levéltetvek károsíthatják, érdemes rájuk figyelemmel lenni.

Bár némiképp bírja a szárazságot, öntözzük rendszeresen, főleg aszályos időszakokban. Fiatalon kissé fagyérzékeny, érdemes takarni a fagyos, téli napokon.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az ’Aureomarginatus’ japán kecskerágó egy középnagy (1,5-2 m) örökzöld, kifejezetten dús hajtásrendszerű cserje, amelynek fő díszítőértéke zömök habitusa, valamint a fényes zöld és sárga színekben játszó lombozata. Mivel igen mutatós cserje, ezért akár szoliterként is elhelyezhető a kertben, és díszes sövény is nevelhető belőle.

Társításban is könnyen elhelyezhető. Amennyiben társítani kívánja, a társítás hátsó részére ültesse, mintegy sárga-zöld háttérként vagy falként. Előtte kapjon helyet a mocsári hibiszkusz mélyvörös ’Cranberry Crush’ fajtája, amely odavonzza a tekintetet az ’Aureomarginatus’ fajtára is.

A mocsári hibiszkusz 1-1,5 méteres termete előtt nagyszerű helye lehet a sásliliomoknak. Ajánlom a barackszínű ’Belconto’ és a bordós piros ’Carey Quinn’ fajtákat. Az ágyás elülső részére ültesse kisebb foltba a halványkék, tavaszi virágzású kerti nőszirmot (’Jane Philips’), amely előtt kapjon helyet a vajsárga, féltelt margaréta ’Real Dream’ fajtája, amely egészen őszig bontja szirmait.

Az ágyást zárja le a kúszó fátyolvirág ’Rosa Schönheit’ fajtájával. Ezzel egy virágzó társítás lehet az Öné, amelynek az ’Aureomarginatus’ japán kecskerágó adja meg a hátterét, alapjait.

Társításra javasolt növényfajták:

Hibiscus moscheutos 'Cranberry Crush' – Mocsári hibiszkusz
Hemerocallis 'Belconto' - Sásliliom (barackszínű)
Hemerocallis 'Carey Quinn' - Sásliliom (bordós piros)
Iris germanica 'Jane Philips' - Kerti nőszirom
Leucanthemum superbum 'Real Dream' (Chrys. max.) - Margaréta (Vajsárga, féltelt)
Gypsophila repens 'Rosa Schönheit' - Kúszó fátyolvirág

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2 m
Kifejlett szélesség: 1,2-1,6 m
Ültetési tőtáv: 1,2-1,8 m
Virágzási idő: június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, sövény, szoliter

 

Védett tartalom