Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Euonymus europaeus 'Albus' – Csíkos kecskerágó

14.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: eónímusz európeusz)

Szállítási méret: 140-160 cm magas
Kiszerelés: 7,5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
14.990 Ft
140 - 160 cm
Menny.:
24.990 Ft
törzsre oltott 140 cm
Menny.:
33.990 Ft
250 - 300 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Az Euonymus europaeus 'Albus' – Csíkos kecskerágó főbb jellemző

 

Habitus: Nagyobb termetű cserje vagy kis fa (4-5 m), amelynek alapfaja hazai erdeinkben is megtalálható, ezáltal kiválóan bírja a magyar klímaviszonyokat.

Lombhullató, levelei hosszúkás-lándzsa alakúak, amelyek nyáron középzöld színűek, de ősszel fénylő narancssárgára, pirosra és aranyszínűre színeződnek és ezzel megadják a faj fő díszítőértékét. Fás részei paralécesek, ettől ’csíkosak’.

Virág: Virágai tavasszal vagy kora nyáron jelennek meg, de nem feltűnők, jelentéktelenek. A virág színe sárgás.

A termés sokáig a bokron marad, fehér, a magok pedig fénylő narancssárgák. A termés csüngő és szintén nagy díszítőértékkel rendelkezik az őszi-téli időszakban.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos helyen is kiválóan fejlődik. Árnyékos helyeken viszont nem lesz túl élénk az őszi színeződés.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de a rendszeres öntözést meghálálja aszályos időben. Kedveli a kissé párásabb mikroklímát.

Gondozás: Jól tűri a metszést, ezt nyár elején érdemes megtenni. Rendszeres öntözést kíván, a szárazság hatására megjelenhetnek a levél- és pajzstetvek a növényen.

Társítás és elhelyezés a kertben: A csíkos kecskerágó ’Albus’ fajtája egy 4-5 méter magasra növő, terebélyes lombhullató cserje, amelynek fő díszítőértékei az ősszel szinte világítóra színeződő lombszín és a fehér-narancssárga csüngő termései.

Társításban érdemes kombinálni a madárberkenyével, amelynek narancsszínű termései igen mutatósak és a csíkos kecskerágó alapfajával, amelynek az ’Albus’ fajtával egyidőben érő termései szinte magenta színűek és prímán kiegészítik a fehér terméseket.

A társítás kiegészíthető a nagyobb termetű, rózsaszín, kisméretű virágokkal teli ’Ballerina’ parkrózsával, és a bordó lombú japán vérborbolyával (’Atropurpurea’).

Az összeültetés elülső részére ajánlom az egészen az őszi fagyokig virágzó ’Pink Delight’ rózsaszín nyáriorgonát ’Scorpion’ sötétlila méhbalzsamot, a szegélyre pedig a méhbalzsammal vegyítve a fehér, nyáron hosszan és gazdagon virágzó bugás lángvirágot (’Adessa White’).

Társításra javasolt növényfajták:

Sorbus aucuparia 'Edulis' - Madárberkenye
Euonymus europaeus – Csíkos kecskerágó
Rosa 'Ballerina' - világos rózsaszín parkrózsa
Berberis thunbergii 'Atropurpurea' - Japán vérborbolya
Buddleia davidii 'Pink Delight' - Rózsaszín nyáriorgona
Monarda 'Scorpion' - Sötét lila méhbalzsam
Phlox paniculata 'Adessa White' - Bugás lángvirág, flox (fehér)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 4-5 m
Kifejlett szélesség: 2-2,5 m
Ültetési tőtáv: 2-3 m
Virágzási idő: május-június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, nyári kert, őszi kert, cserjefoltok, természetközeli társítások, szoliter

 

Védett tartalom