Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Észak-Korea virágai

Megyeri Szabolcs
2014. 01. 05. 16:50:39

A diktatúrák általában kisajátítanak mindent saját céljaikra, legyen szó költészetről, építészetről, vagy ártatlan ideológiákról, és a növények sem kivételek. Napjaink talán  leghírhedtebb és legkülönlegesebb diktatórikus országa Észak-Korea (hivatalos nevén Koreai Népi Demokratikus Köztársaság), amivel kapcsolatban az ember szinte semmin nem lepődik meg, így az sem számít különlegességnek, hogy Észak-Koreában a virágok is kénytelenek a totalitárius rendszer szolgálatába állni.

img_1982.jpg
A nemzeti magnólia

kp61.jpg

A bankókon is látható

A távol-keleti állam persze elsősorban az elszigeteltségéről, a szigoráról, és rettentő katonai erejéről híres, de a mindenkori kedves vezetők a növényeket is a rendszer elemeivé tették, így alakulhatott, hogy három virág kiemelt jelentőséggel bír - jobban mondva kell bírnia - a helyiek számára. Az első az észak-koreaiak nemzeti virága, mely a magnólia, vagyis a liliomfa. Arról nem találtam információkat, hogy miért pont ez a virág vált nemzeti szimbólummá, azonban támpont lehet, hogy egy roppant régi eredetű nemzetségbe tartozó növényről van szó, közel húsz millió éves fosszíliákból sikerült a mai magnóliák DNS-szekvenciáit azonosítani, így az uralkodó család talán ennek a virágnak az ősi, kis túlzással időtlen létét látta hasonlatosnak magához. Ezen felül természetesen az is számíthatott, hogy a számtalan magnóliafajok közel kétharmada a térségben őshonos, így valóban nemzetinek tekinthetik az észak-koreaiak. 

tumblr_m7gjjzWcb11rbbr07o1_500.jpg

A Kimjongilia egy nem túl jól sikerült propagandaképen

_38827177_flowers_afp_300.jpg

Kim Jong Il begóniái egy emlékhelyen

kisandkjiatkimjongilia6ao.jpg

Pyongyang_Propaganda_Kimjongilia.JPG

Phenjanban reklámtáblák helyett is a Kimjongilia látható

Sokkal érdekesebb az a növény, mely szorosabban kötődik az uralkodó dinasztiához, elsősorban az isteni rangban álló, 2011-ben elhunyt kedves vezetőhöz, Kim Dzsong Ilhez. A nevében is beszédes Kimjongilia egy begónia hibrid, mely egy japán botanikus, Kamo Mototeru "alkotása", és minden évben a kedves vezető születésnapján, február 16.-án borul virágba. A Kimjongilia-t 1988-ban, Kim Jong Il 46. születésnapjára ajándékozta Japán a kedves vezetőnek, a két ország közötti barátság jelképeként. A vezetőről elnevezett vörös begónia Észak-Koreában a bölcsességet, a szeretetet, az igazságosságot és a békét szimbolizálja, a helyi lakosok mindannyian tartanak otthonukban ilyen virágot, és az állami ünnepségeken is rendszerint Kimjongilia borítja az emlékműveket és a hatalmas Kim Jong Il szobrokat, sőt, az országba látogató delegációknak és turistáknak is kötelező elem a növény elhelyezése a megfelelő emlékhelyeken. Az országba látogató külföldiek vásárolhatnak is a Kimjongiliából, sőt, akár a Kimjongilia dalt is elénekelhetik, melyet a legkiválóbb észak-koreai komponisták írtak a virágról.

Nem csak Kim Dzsong Il-nek van azonban saját virága, az előző diktátor apja, Kim Ir Szen is rendelkezik sajáttal, ez a Kimilsungia, ami egy hibrid Dendrobium orchidea. Észak-Koreában szinte mindennek saját legendája és a vezetőkkel összefüggő története van, a Kimilsungia sem kivétel. A hivatalos elbeszélés szerint (mely a Korea in the 20th Century: 100 Significant Events, vagyis a Korea a XX. században: 100 fontos esemény című koreai könyvben olvasható) mikor egyszer Kim Ir Szen Indonéziában járt, meglátogatta az ottani Bogor Botanical Garden-t, sétája közben egyszercsak egy roppant elegáns és értékes virágot vett észre. A jelenlévő indonéz elnök, Sukarno elmondta, hogy a ritka szépséges növénynek még nincsen neve, és azonnal adott neki is egyet, természetesen a koreai vezetőét, így köszönve meg neki az emberiségért tett erőfeszítéseit. A kormányzati állásfoglalás szerint a halhatatlan virág jól tükrözi az egykori vezető páratlan személyiségét, és az orchidea a Föld minden kontinensén hirdeti Kim Ir Szen nagyságát. A Kimilsungia is fontos szerepet játszik a rituálékban, a Phenjanban évente megrendezett virágfelvonulás főszereplője.

kimilsungia.jpg

A Kimsungilia

IMG_5654.JPG

Kimsungiliák egy phenjani virágbörzén

Képek: inneninneninneninneninneninneninnen, és innen.

< < Vissza

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus