Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Eperfa rendelés egyszerűen!

Ez a különleges gyümölcsfa számos magyar költőt inspirált és nótát ihletett már, árnyékában pedig nagy eséllyel még a nagyszüleink is falatoztak az ízletes eperből.

„Feketén bólingat az eperfa lombja...” - írta Arany János a Családi körben.

Ebből is látszik, hogy ez a fa jó ideje része már a magyar kerteknek. Gyerekként a barátaimmal nagyon jól tudtuk, hol áll a kerületben eperfa és gyakran mentünk el arra, hogy ehessünk néhány szemet az ínycsiklandó gyümölcsből. Ha Önnek is vannak hasonló emlékei, akkor nem hiányozhat a kertjéből egy ilyen fa.

Mit érdemes tudni az eperfáról?

Korábbi cikkemben már sok szó esett róla, de nem árt a frissítés. Az eperfa ültetésére a legalkalmasabb hely egy olyan kert, ahol elég helye van a növekedéshez. Mivel terebélyes lombkoronájával és különleges megjelenésével önmagában is megállja a helyét, rendszerint szoliternövényként ültetik. Termése éretten hamar lepereg, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy másokat ne zavarjon, így például nem a legjobb ötlet a szomszéd kerítése mellé vagy utcafrontra ültetni.

Az eperfának magas tűrőképessége van, gond nélkül tolerálja a városi légszennyezettséget is. Az eperfa fényigénye közepes, kedveli a teljes napfényt, de félárnyékos helyeken is megél. Jól tűri a szárazságot, de igazán meleg napokon gondoskodjunk a víz utánpótlásról.

Eperfa gyümölcse

Eper vagy szamóca? Eperfa vagy szederfa?

A téma kapcsán mindenképpen szót kell ejteni ezekről a dilemmákról és tisztázni a köznyelvben tévesen megragadt kifejezéseket. Az epret és a szamócát sokan hajlamosak összekeverni, ez pedig nem véletlen. Az eper szó ugyanis helytelenül ragadt meg a magyar szóhasználatban és annak ellenére, hogy a zöldségesnél eper gyanánt szamócát kaptunk, valójában hivatalosan csak a fán termő gyümölcsöt értjük alatta. Szintén köznyelvi kavarodás van az eperfa és a szederfa elnevezés között is.

Eperfa termése

Az utcán sétálva egy érett eprekkel teli fa mellett, sokan tévesen azonosítják a termést a szederrel. Fontos viszont tudni, hogy a szeder cserjén terem, így semmiképp sem keresendő egy magas fa tetején ellentétben az eperrel.

Milyen fajtái vannak az eperfának?

A Fehér Eperfa kevésbé ismert és gyümölcsei nagyobbak, mint a közönséges eperfa termése. Gyorsan növekszik, koronája kerekded és akár tizenöt méter magasra is megnő és több évtizedig is élhet.

Ha szeretné jobban megismerni ezt a fajtát, az alábbi videóra kattintva tájékozódhat.

A Csüngő Eperfa - vagy más néven szomorú eperfa - elnevezését csüngő ágairól kapta. Remek szoliter növény, magas törzsre oltva kapható, elegáns választás tájképi kertekbe is. A finom termése mellett sokan választják azért is, mert különleges ágai télen is csodálatos látványt nyújtanak.

Az alábbi videóban látható, milyen impozáns látványt nyújt hóesésben is.

Amennyiben kedvet kapott egy eperfa elültetéséhez, ide kattintva jobban megismerheti a különböző fajtákat és meg is rendelheti az Ön számára szimpatikus csemetéket.

Az eperfa fiatalon tartása

Mikor már nagyon magasra és terebélyesre nő egy eperfa, elöregedett ágai veszélyesek lehetnek, nem beszélve arról, hogy veszíthet a szépségéből is. Éppen ezért minden év február végén – március elején érdemes visszavágni az ágait, így ugyanis új hajtások előretörésére sarkalhatjuk a fát, mellyel az élettartama is növelhető.

Ha szeretné látni, hogy néz ez ki a gyakorlatban, az alábbi videó segít Önnek ebben.

Kinek ideális választás az eperfa?

Ha van egy tágas kertje, ahova szeretne egy önmagában is mutatós fát ültetni, melynek még a gyümölcse is ízletes, akkor az eperfa az ideális választás. Gondozása egyszerű, ráadásul hosszú évtizedekig a kert éke lehet egy a monumentális, gyönyörű gyümölcsfa.

Amennyiben kedvet kapott eperfa ültetéshez, akkor ide kattintva tud rendelni

Hasznosnak találta a cikket? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További cikkeim itt érhetőek el

Tartalomhoz tartozó címkék: eperfa