Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Elkezdett alulról sárgulni a tujám

Megyeri Szabolcs
2013. 11. 26. 14:23:40

Kedves Szabolcs!
Láttam az interneten, hogy növényvédelmi szaktanácsolást is folytatsz, különös tekintettel a tuja betegségekre. Lányomék az idén nyáron tuja sövényt ültettek a keritésük mellé. Egész nyáron és ősszel nagyon jól nézett ki. Most azonban bizonyos tövek elkezdtek alulról sárgulni. Nincs benne tendencia. Mert pl.  (egyenlőre) 5 szép zöld tő mellett 4 besárgult van, és igy folytatódik. Azt nem látom, hogy atka vagy gomba van-e rajta. Öntözve volt a nyáron a sövény.
Szives válaszodat előre is köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Két éve aszályos az időjárás, az örökzöldek folyamatosan gyengülnek le, télen sem jutnak elegendő mennyiségű csapadékhoz, mivel vagy nincs csapadék vagy fagyott állapotban van a talajban.
Ehhez hozzájárult idén, hogy 100 éve nem volt ennyi hőségnap a nyáron, ami rendkívüli légköri aszállyal társult.
A légköri aszály esetén hiába öntözzük a növényeinket, többet párologtatnak, mint amennyit fel tudnak venni.
Ezen okok miatt a tuják száradni kezdtek. Sajnos nem jó ezt hallani, de tudomásul kell venni, hogy nem idevaló növények, a megváltozott időjárásunkat már nem bírják. Enyhébb telű, párásabb csapadékosabb klímán érzik jól magukat.
Tenni semmit nem lehet vele, az elszáradt részek le fognak hullani, a csupaszon maradt ágakon kifognak hajtani az alvórügyek, de szépen visszabokrosodni nem fog, mivel a növényeknek csúcsdominanciás növekedése van, fent fognak növekedni, és nem ezeket a lukakat fogják 'befoltozni'.
Kicsit vissza lehet vágni ezek a csupasz ágakat, 3-5 cm-t, ezzel serkentőleg hatunk a kihajtásra.
Az örökzöldeket sajnos, ellentétben a cserjékkel, nem lehet drasztikusan visszavágni.
A biztonság kedvéért érdemes valamelyik megyei Növény és Talajvédelmi Igazgatóság-ra mintát küldeni, hogy kizárható legyen a károsító. Nagy általánosságban és a hozzám behozott minták alapján sem kártevő sem kórokozó nem volt rajtuk. Képet jó lenne készíteni a növényekről, akkor könnyebben tudnék segíteni.

Ha szükség van, akkor helyszínen is meg tudjuk nézni a növényeket.

Üdvözlettel:

                Zsolnai Balázs                                           Megyeri Szabolcs
                Növényvèdelmi zoológus                             Kertészmérnök
                Növényorvos

 

< < Vissza
 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz
blog comments powered by Disqus