Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A kert egy intenzív kultúra

 A legfontosabb kérdés azonban az, miként fordulhatott elő, hogy elhagyták és elhanyagolták őket?

Elhanyagolt üvegház fotója 1

elhanyagolt üvegház fotója 3

Érdekes, egyben elgondolkodtató hatást kelt a helyszín az élet-halál, az épülés-pusztulás párosával. A korrodálódó fémvázak, a betört üvegtáblák, a szanaszét heverő üvegtörmelékek a pusztulás benyomását keltik, ugyanakkor a pár évtizedes fák, valamint az aljnövényzet a hatalmat átvéve az egykor „steril” területen vitathatatlanul az élet győzedelmét és erejét demonstrálja. A VAD-élet győzedelmét és erejét. A vad élet ott jelenik meg, ahol a pusztulás megveti a lábát.

elhanyagolt üvegház fotója 4

A kert egy intenzív kultúra, ahová folyamatosan energiát és munkát kell beleadnunk ahhoz, hogy szép és ápolt maradjon, szemernyi jelét se engedve a pusztulás látványának. Egy rendszeresen gondozott kert csak úgy tobzódik az élettől; az odalátogató, vagy az ott megpihenő legutolsó gondolatába sem férkőzik be a pusztulás létezése. Ez mindenkiben kellemes érzést hoz elő. A karbantartott kert energiával tölt fel, miközben megnyugtat.

Nem ez a helyzet az elhanyagolt kerttel. Az elhanyagoltság azonnal feltűnik bárki számára. A vad élet, a nem kontrollált élet erősen különbözik a kertbarát által létrehozott kultúrától. Nyugtalanságot, zavart tud kelteni az emberben, amikor a kertet eluralja a vadság. Ugyan a romantikus kertre a határozott vonalak és ágyások hiánya, a látszólagos összevisszaság, és a buja növényzet a jellemző, mégis van benne valami, ami nem a vad élet nyers megnyilvánulása.

Ne hagyja a kertbarát elvadulni kis birodalmát úgy, mint ahogy ezekkel az üvegházakkal is történt. A gondozott, ápolt terület mindig finom, és élettel teli.

Ma már számtalan jó szakkönyv áll rendelkezésre rengeteg karbantartási tippel és ötlettel. Személyes szakmai segítséghez is folyamodhat kertészeti szakvélemény keretén belül, miként kell azt az 1%-ot beleadni a kertbe, hogy aztán 99%-kal örvendeztesse meg a kertbarátot.

Nézze meg ide kattintva, milyen szakkönyveket ajánlok egy élettel teli, sok örömöt szerző kert kialakításához.

Amennyiben a személyes konzultációkat jobban kedveli, vizsgáljuk meg együtt egy kertészeti szakvéleményezés keretén belül, hogyan bánjon helyesen kertjével.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok