Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Erdő-mező a kertben!

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 26. 15:47:20

Tapasztalataim szerint sokan vannak, akik jobban szeretik a vadul burjánzó, öntörvényű, szabályozatlan kerteket, mint a mértani alakzatok mentén kialakított, gyakran kissé steril, és izgalommentes birtokokat. Aki így érez, annak figyelmébe ajánlom a természet közeli kertkialakítást, mellyel hatásosan imitálható az erdők, mezők hangulata a saját kertünkben.

Miről ismerni fel az ilyen kerteket? A természet közeli kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak. Az ideális növények a szárazságtűrő, lehetőleg őshonos fajták, melyek kevesebb ápolást és öntözést igényelnek, tehát időt és energiát spórolhatunk velük. A pázsitot csak ott nyírjuk, ahol feltétlenül szükséges, a többi részen alakítsunk ki gondozásmentesen fenntartható vadvirágos rétet. Pár korhadt fatuskó, vagy kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak, rovaroknak, gyíkoknak, sünöknek, rágcsálóknak, így élő, lélegző környezetet teremthetünk. A madarak számára biztosítsunk elegendő táplálékot és biztonságos fészkelő helyet! Helyezzünk ki télen madáretetőket, nyáron pedig egy fürdésre alkalmas vizes tálat. Aki lepkéket is szívesen látna, ültessen minél több virágzó, illatos, mézelő növényt. Az épített elemek, mint az utak, lépcsők, támfalak anyagukban és formai kialakításukban is legyenek természetes hatásúak. Törekedni kell arra is, hogy a kert minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A keletkező szerves hulladékot komposztáljuk, a tápanyag utánpótlást az ebből keletkező zöldtrágyával oldjuk meg. Öntözéshez gyűjtsük, és használjuk az esővizet, valamint mellőzük a vegyszerek használatát, helyettük válogassunk a biokertészkedésnél használt, vagy a jól bevált alternatív, környezetbarát megoldások közül.

Az így létrehozott kert nem csupán kevesebb törődéssel és költséggel lesz fenntartható, hanem látványban is természetesebb, élettelibb lesz!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés