A különböző virágok elfogyasztása több ezer évre nyúlik vissza. Már a rómaiak és a görögök is alkalmazták őket a konyhában. Egyre nagyobb népszerűségnek kezdenek örvendeni az ehető virágok, velük szó szerint színesebbé tehetjük az étkezésünket.
A virágok felhasználása változatos, fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, így a legegészségesebb. Ki is süthetjük tésztabundában, vagy megtöltve sütőben is elkészíthető. Némelyik jellegzetes, erőteljes íze miatt fűszerként használható. Vannak olyan virágok, amelyek édességek készítésére is kiválóak (lasszi-édes indiai joghurtital, fagylalt, kandírozott virágfejek, sütemények). Szezonális jellegük miatt érdemes virágokkal ízesített szörpöt, cukrot készíteni. Ahhoz, hogy a virágokat biztonságosan felhasználhassuk, elengedhetetlen jól ismernünk őket, mert, bár nagyon színesek és illatosak, akadnak köztük halálosan mérgezőek is.
Amennyiben tehetjük, magunk által termesztett virágokat együnk, vagy olyanokat, amelyekről tudjuk, hogy honnét származik, ezzel kizárható, hogy növényvédőszerrel szennyezett növényt együnk. Soha ne gyűjtsünk utak mellől, közparkokból, mert rengeteg szennyezőanyag lehet az ott növő virágokon. Ahhoz, hogy a leszedett virágok hosszú ideig frissek maradjanak, tároljuk őket nedves papaír, vagy ruhaanyagba csavarva, és tegyük be őket a hűtőbe.
Lássuk a legkönnyebben hozzáférhető ehető virágokat:
Akácvirág
Az édes virágokat már kisgyerekként is szívesen fogyasztottuk. Édességekhez kiváló, olyan ételekhez használjuk, amelyekben érvényesülhet enyhe íze (pl.: tejpite). Bodzavirág Az illatos bodzavirágból finom szörpöt készíthetünk. Érdemes kipróbálni a sűrű palacsintatésztában kisütött virágzatokat, amit porcukorral, vagy lekvárral fogyaszthatunk.
Citromfű
Nem csak levele, de a fehér virágai is kiválóan alkalmas szörpnek, limonádénak, esetleg sütemények díszítésére.
Citrusfélék
A citrom, narancs, mandarin virágaival nagyon jól lehet díszíteni. A fehér virágok nagyon szépek, édesek és erős illatúak.
Ibolya
A kandírozott ibolya és az ibolyafagylalt Sissi egyik kedvenc édességei közé tartoztak. Különleges finomság az ibolyazselé, ami a lekvárokhoz hasonló módon készíthető el. Rokona, az árvácska is fogyasztható.
Levendula
A virág íze kesernyés, édes és sós ételekhez is kiváló. Kekszet, lekvárt ízesíthetünk vele. A provence-i fűszerkeverékben megtalálható.
Körömvirág
A szegények sáfrányaként emlegetik, a drága fűszernövény helyettesíthető vele, hiszen szép színt ad a leveseknek, rizses ételeknek. A friss szirmokkal feldobhatjuk a salátát, gyümölcssalátát, jól mutat süteményeken is.
Méhbalzsam
Piros virágai édes ízűek, süteményekhez kiváló, limonádéba téve édesíti azt.
Nebáncsvirág
Virágainak nincs jellegzetes íze, elsősorban díszítésre használhatóak. Lila, rózsaszín, fehér, piros színekben fordul elő, tehát biztosan találunk a díszítendő ételhez leginkább illő színárnyalatot.
Orgona
A halványlila virágokból finom szörpöt készíthetünk. Cukrot ízesíthetünk vele, gyümölcssalátában is jól mutat.
Rózsa
Jól illik édességekhez és salátákhoz is. Íze kissé savanykás.
Sarkantyúka
A növény minden része ehető. A virágok, melyek narancssárga árnyalatúak, enyhén mustáros ízűek, kissé édes beütéssel.
Zsálya
Fűszerezésre elsősorban a leveleit használják, íze intenzív, fanyar. A virágokat salátába keverhetjük.
Mint látjuk, bőven van lehetőségünk, ha az ételt egy kicsit fel akarjuk dobni, színesebbé akarjuk tenni. Kivétel nélkül tarthatóak a kertben a felsorolt növények, és a legtöbb kertbarátnál meg is találhatóak a virágágyakban, cserjesávokban.
Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!
Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!