Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mivel téveszthető össze a bodza?

2017. 07. 29. 17:38:19

A fekete bodzát (Sambucus nigra) sokan ismerik, virágából készül a kedvelt szörp vagy limonádé, esetleg herbatea. A természetből való beszerzése során azonban a növényhatározásban járatlanabb emberek könnyen összetéveszthetik az ehető bodzát az enyhén mérgező gyalog- vagy földibodzával (Sambucus ebulus).

 

A két növény virága eléggé hasonló, de a fekete bodza bokor formájú növény, míg a gyalogbodza inkább lágyszárú növény. A fekete bodza nagyobb méretű bokor, vagy kompakt fa megjelenésű cserje, a gyalogbodza pedig alacsony, gyomszerű növény. A fekete bodza virágzata fehéres színezetű, tényérszerűen helyezkedik el a hajtásokon, a termése pedig lefelé csüngő, csoportos bogyótermés. A gyalogbodza ezzel szemben felfelé álló termést hoz, melyről könnyen beazonosítható. Az alacsonyabban növényen, vagyis a gyalogbodzán nyíló virágokat ne szedje le, mert akár komoly betegség is lehet a "jutalma", ha elfogyasztja azokat bármilyen formában. Finom frissítő-alapanyag a fás szárú bokorról, vagyis a fekete bodzáról szedhető. Tehát a bodzaszörp készítés olyan, mint a mesebeli királyfi feladata, mindig a nehezebben járható utat válassza a biztos siker érdekében.

 

Ilyen a fekete bodza jellegzetes virágzata!

 

Amennyiben kedvet kapott a bodza neveléséhez,

kiváló minőségű alapanyagot vásárolhat kertészetemből!

fekete bodza rendelése

 

 

Fontos információ!

növény kiszállítás

Tartalomhoz tartozó címkék: bodza