Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Egy tó a kertben megteremti a békét és a nyugalmat

Egy otthon kertje mindig egy különleges hely. Legyen az egészen kicsi vagy nagy területű, tele virággal, örökzöldekkel, cserjékkel vagy gyümölcsfákkal, garantáltan az ott élők szíve csücske ez a terep, különösen tavasszal és nyáron. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a kerti tavak, hiszen ezek még egyedibbé teszik a birtokot és egészen elképesztő atmoszférát teremtenek az udvaron.

Egy vízpart mindig a nyugalom, a harmónia és a kikapcsolódás helyszíne, ahol jó leülni egy kicsit függetlenül attól, milyen napszak van éppen. Hiszen igazi felüdülés leülni ide egy könyvvel vagy egy pohár finomsággal, főleg akkor, ha ez a különleges helyszín a kertje kellős közepén van.

A virágkáka elengedhetetlen eleme egy kerti tónak

A virágkáka elengedhetetlen eleme egy kerti tónak

Persze a kerti tó mellől nem hiányozhatnak a zöld és virágzó szépségek sem, ám fontos tudnia, hogy nem mindegy, hogy milyen növényeket választ egy ilyen területre. Pontosan annak érdekében hoztam létre egy külön kategóriát vízinövényeknek a webáruházamban, hogy gyönyörű zöld lehessen a tó környezete. Tartson velem a vízinövények világába!

Miért fontos kifejezetten vízinövényeket választani a tóba és környékére?

Tapasztalataim szerint igen gyakori hiba a kezdő tótulajdonosok részéről az, hogy nem megfelelő növényfajokat telepítenek ilyen környezetbe. A hasonló szituációk miatt gyakran igen hamar alább hagy és kudarcba fullad a kezdeti lelkesedés, ugyanis amelyik növény nem bírja a nyirkos, vizes, mocsaras területeket, az sajnos nagyon rövid időn belül kipusztul. Ilyenkor pedig a tó tulajdonosa joggal érzi úgy, hogy kárba veszett a munkája.

A jó hír viszont az, hogy ha időben és megfelelően tájékozódik a növények telepítése előtt, nem érheti meglepetés.

Webáruházam vízinövény választékát ide kattintva találja.

Mi alapján választhat a széles választékból?

Valóban nem könnyű választani a gazdag kínálatból, pontosan emiatt érdemes átgondolni, mi mindent szeretne látni a tó környékén. Lényeges, hogy a kevesebb néha több, így annak érdekében, hogy ízléses legyen a környezet, próbálja meg elképzelni, miként is álmodná meg saját ízlésének megfelelően a birtok ezen részét.

Alapvetően két fő kategóriában ajánlott gondolkozni, hiszen a tó partját és magát a víz területét külön-külön javasolt számba venni. Számos olyan vízinövény van, amelyek a vízparton, nedves közegben érzik jól magukat és tökéletes ékei a tavat körül ölelő területnek. Lehetnek zöldek, de választat olyanokat is, amelyek időről-időre gyönyörű virágokat bontanak és megörvendeztetik minden kertbarát szívét.

Fontos, hogy ezek a növények bár a tó szélére kerülnek, mégis a kert talajába kell elültetni őket. Innen haladjon majd lassan befelé, ahogy szisztematikusan betelepíti a területet egészen a tó legmélyebb részéig.

Természetesen maga a meder sem maradhat növények nélkül, hiszen számos olyan csodálatos virágzó és zöld szépség létezik, amelyek remekül érzik magukat a tó alján gyökerezve vagy a felszínen lebegve. Nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor megjelennek az Ön által ültetett tavirózsák, lótuszok vagy vízitökök virágai a víztükrön tündökölve.

A virágzás időszakában bizony igen könnyű „ottfelejteni magunkat” a tó szélén ücsörögve, hiszen a látvány magáért beszél.

A tavirózsa ültetésével kapcsolatban mesélek bővebben egy korábbi videómban. Indítsa el a videót.

Hogy érdemes kialakítani a tavat?

Érdemes legalább tíz négyzetméteres vagy annál nagyobb kerti tóban gondolkodni. Ennél kisebbet nem nagyon ajánlott kialakítani, ugyanis nem igazán tud benne kialakulni a biológiai egyensúly. Emellett lényeges az is, hogy legyen legalább három-négy négyzetméternyi olyan része is a tónak, amely meghaladja a 80-100 centiméteres mélységet. Ez azért ajánlott, mert ezen a ponton a kevésbé fagytűrő növények és a halak is kényelmesen át tudnak telelni.

Mindez az esztétika mellett azért is szem előtt tartandó, mert egy jól megépített, ideális mélységű és méretű, megfelelően betelepített tó esetében magától beáll a biológiai egyensúly, nem lesz szükség vegyszerek használatára vagy kiemelt odafigyelésre az Ön részéről. Olyannyira nem, hogy még a víz tisztítását is a növények végzik el.

Szóval ha aggódott amiatt, hogy egy tó fenntartása kapcsán folyamatosan feladatai lesznek, nem kell tartania ettől. Ugyanis ha a növények telepítésénél alaposan odafigyel, a későbbiekben csak az évszakváltások alkalmával lesznek nagyobb volumenű teendői.

Érdemes odafigyelni a növények igényeire

Persze lényeges az is, hogy még az ültetés előtt alaposan tájékozódjon és odafigyeljen a választott növények igényeire, hiszen ez az alapja annak, hogy hosszú távon dekoratívak és egészségesek maradjanak, valamint ez a záloga annak is, hogy a tó tiszta és élettel teli legyen. Oldalaimon számos hasznos információt talál az egyes növényekről, legyen szó vízparti vagy a vizet kedvelő változatról.

A sárga mocsári nőszirom üde színfoltot képez a kerti tó partján

A sárga mocsári nőszirom üde színfoltot képez a kerti tó partján

Ez igen fontos abban az esetben is, ha még csak tervezi, hogy tavat hoz létre a kertjében, de akkor is, ha már van egy működő tavacska a birtokán.

A béke és a nyugalom szigete

Egy kert alapvető funkciója az, hogy ott helyet kapjon a harmónia és a stresszmentesség. Hiszen amellett, hogy olykor akadnak elhalaszthatatlan feladatok a birtokon, ne felejtse el, hogy mindezt önmagáért teszi! Hiszen nincs annál jobb érzés a világon, mint amikor reggeli kávéját zöld környezetben, egy tó partján szürcsölheti el, vagy amikor munka után megpihenhet egy ilyen békés, nyugalommal teli környezetben.

Jó érzés itt egyedül is időt tölteni, de a családdal, barátokkal eltöltött szabad órák is igen értékesek egy ilyen területen. Így válik egy egyszerű udvar igazi ékszerdobozzá a növények, egy kerti tó és az Ön keze munkája által.

Amennyiben Önnek is megtetszettek ezek a vízinövények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: vízi növények