Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Egy igazi városi fa: a szivarfa

Nem véletlen az elnevezés, ugyanis a szivarfa remekül tolerálja a rossz levegőt, nagyon ellenálló a különböző növénybetegségekkel szemben, gondozási igénye pedig igen alacsony. Ha egyszer elültetik akár egy nagyobb forgalmú utca közelébe, remekül érzi majd magát és hamarosan látványos és dekoratív dísze lesz a környéknek.

Sokan beleszeretnek ilyenkor és megpróbálják elképzelni a saját kertjükben is ezt a fát, azonban a legtöbben a termete miatt hamar letesznek arról, hogy szivarfát ültessenek saját birtokukra.

A jó hír az, hogy alacsonyabb „Nana” változata alacsony termetével, nyírás nélkül is szabályos gömb alakú koronájával a legszűkebb utcafronti zöld sávban, vagy az aprócska előkertekben is elfér, miközben az alapfaj kedvező tulajdonságait kivétel nélkül birtokolja.

Mit érdemes tudni a szivarfáról?

Sok olyan növény van, melyek kifejezetten ajánlottak kezdő kertbarátok számára. Azonban a szivarfa kiemelkedik ezek közül, ugyanis gondozása a szó szoros értelmében gyermekjáték, igényei ugyanis igazán alacsonyak. Olyannyira, hogy akár hétvégi telkekre is bátran elültethető, nem igényli a folyamatos odafigyelést. Ültetés szempontjából érdemes meleg, napos területet választani a számára. Különösebb talajigénye nincs, az átlagos és jó szerkezetű földben érzi magát a legjobban.

Catalpa bignonioides - Szivarfa

Sokakat az ékes lombkoronája, a szív alakú levelei, szivarszerű termése és az oszlopszerű virágzata győz meg arról, hogy remek választás a kertbe vagy utcafrontra ültetett szivarfa bármely fajtája. Átlagosan tízből nyolc ember szinte biztosan úgy találkozott a szivarfa nevével, hogy az online keresőben kutatott olyan fafajta után, amely űzi a szúnyogokat.

A helyzet az, hogy ugyan bizonyított tény, hogy a szivarfa erdőket – melyek főleg az Amerikai Egyesült Államokban fordulnak elő – nem szívleli annyira a szúnyog, azonban egy fa elültetésétől még nem szabad csodát várni.

Ha szeretne többet megtudni a szivarfáról, a lenti videóból tájékozódhat.

Milyen fajtái vannak a szivarfának?

A hagyományos szivarfa mellett több fajtája is létezik ennek a családnak. A Karéjoslevelű szivarfa alacsonyabbra növekedésű, mint a szívlevelű változata, mindössze 8-10 méter magasra nő. Levelei nagyok, karéjosak, virágai krémszínűek és csengettyű formájúak, termése szivarhoz hasonlít, melyről a nevét is kapta ez a jellegzetes díszfa.

A másik fajta a már említett Gömbkoronájú szivarfa, amelyről bővebben itt olvashat.

Mit érdemes tudni a Gömbkoronájú szivarfáról?

A Gömbkoronájú szivarfa az egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ugyanis alkalmas utcafronti zöldítéshez, növényültetéshez, de gépkocsik számára kialakított parkoló létesítéséhez is.

Utóbbi szempontjából kifejezetten ajánlott, ha fontos Önnek, hogy a fa ne karcolja meg sehol a kocsit, egy egy lehajló ág ugyanis komoly összegben mérhető esztétikai problémát okozhat. Ennek a facsemetének a fő igénye, hogy megfelelő mennyiségű vizet és levegőt kapjon a gyökérzete, vagyis ne legyen beszorítva túl kicsi helyre.

Ha szeretné megnézni, hogy néz ki a Gömbkoronájú szivarfa, ebben a videóban láthatja!

Amennyiben szeretné megrendelni a Gömbkoronájú szivarfát, ide kattintva leadhatja rendelését.

Kinek ideális választás a szivarfa bármely fajtája?

A fajtái sokszínűségéből adódóan szinte minden kertes házban élő számára ideális választás a szivarfa. Egy nagy üres telekre a hagyományos fa ültetése javasolt, míg ha a magasban futó villanyvezetékek miatt vagy más okból kifolyólag kisebb termetű fűt keres, akkor a Karéjoslevelű szivarfa a megfelelő az Ön számára, amennyiben pedig egy kompakt fát keres, a Gömbkoronájú szivarfa lesz a tökéletes.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: szivarfa