Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Egy igazán ellentmondásos növény: a borostyán

Ha létezik olyan növény, amely megosztja az emberek véleményét, akkor a borostyán biztosan ezek közé sorolandó. A tapasztalat azt mutatja, hogy nincs még egy olyan növény, amit ennyien szeretnének és megvetnének egyszerre.

Az egyik tábor szerint ez a növény kártékony, tönkre teszi a ház falait, leomlik miatta a vakolat és számos bogarat és kártevőt vonz az otthon közelébe, míg a másik csapat véleménye szerint mindez nem igaz és nem létezik ennél szebb és dekoratívabb növény a világon.

Színes és vidám zöld falat képez a borostyán

Nem kevés kérdés érkezik be hozzánk a kertészetbe e kapcsán, így nem kérdés, hogy fontos foglalkozni ezzel a témakörrel. Hiszen a borostyán sokkal több egy bosszantó futónövénynél vagy egy csodálatos zöld „falnál”. Őszintén, amikor elképzel egy csodálatos tündérkertet, mit lát maga előtt?

Jómagam a színes virágok és a sokféle növény forgataga mellett el sem tudom képzelni ezt a helyet a falra futó zöld borostyánzuhatag nélkül. Ez a növény valahogy a tökéleteshez is hozzátesz egy keveset. Nem beszélve arról, micsoda atmoszférát teremt maga körül. Egy borostyánnal befutott viskó többé nem rozoga, hanem különlegesen romantikus lesz.

Babonák a borostyánok körül

A babona szerint abban a házban, ahol borostyán fut a falakon, a lakóknak nem kell tartaniuk a boszorkányoktól a gonosszal szemben nyújtó védelme miatt. Egy másik babona szerint azonban a házba bevinni nem tanácsos, mert ott bánatot okoz, sőt, egyes verziók szerint a hajadon lányok férjhez menési esélyeit is rontja.

Tévhitek és tények a borostyánról! Olvassa el ezt a cikkemet!

Az utóbbi két hiedelem alapja az, hogy a borostyán kedvelt növénye a temetőknek, ahol sírokat díszítenek vele, így sokan kötik a borostyánt a túlvilághoz. Lássuk, mi a helyzet a nagyvilágban e téren! Írországban és Angliában a borostyánról úgy tartják, hogy rossz ómen az, ha egy házban a borostyán ágakból készült ártatlan dekorációk kapnak helyet.

A borostyán dekoratív termései

Ezeken a területeken azonban nem a halállal, hanem a jövőbelátással azonosítják ezt a növényt. A babona szerint, aki szeretné tudni, mit tartogat számára a jövő, az viseljen a nyakában borostyánfüzért vagy tegyen a fejére e növényből font koszorút. Azért fűződhet ilyen sokféle babona ehhez a növényhez, mert már az ókori Rómában is ismerték, ahol például a kedvelt költőket borostyánból font koszorúval ajándékozták meg.

Sőt, a mulatozás istenét is szőlővesszőből és borostyánlevélből font fejdísszel ábrázolták.

Tulajdonképpen mi is a borostyán?

A Hedera helix, vagyis a borostyán egy igen közkedvelt futónövény, amely gyönyörűen fel tud kapaszkodni bárhova. Pontosan emiatt kiváló választás lehet akkor, ha valamilyen csúnya, szürke, kopott felületet szeretne eltakarni, ám a teljesen ép házfalnak is csodás éke lehet.

A borostyán kapaszkodó gyökereivel házfalakra, kerítésekre és fákra is képes felkúszni, ezért amennyiben van neki hely, akár több méter magas részt is be lehet vele fedni. A félárnyékos helyet kedveli a legjobban, de napon is remekül fejlődik, azonban ilyenkor fontos a rendszeres öntözés, különösen a száraz nyári időszakokban.

IDE KATTINTVA tekintse meg a borostyán kínálatomat! Ha megtetszik valamelyik fajta, már le is adhatja a rendelését!

Speciális talajkeverékre egyáltalán nincsen szükséges, ezért lehet megfelelő Önnek a Dolce Vital általános virágföld, ami a rendszeres öntözések mellett és a virágföld-keverék remek vízfelvevő és vízmegtartó képessége révén folyamatosan nedvesen fogja tartani a borostyán körüli talajrészt. Ebben a virágföldben, a hosszan lebomló műtrágyának köszönhetően a növény az egész vegetációs idő alatt kellő mennyiségű tápanyagot kap.

Az elültetés utáni első évben a borostyán esetében ne számítson erőteljes növekedésre, ám ezt követően hirtelen megindul majd a felfele törekvés és szinte megállíthatatlan módon fog minden hova felkapaszkodni. Amennyiben nem szeretné, hogy kezelhetetlen legyen ez az évelő, örökzöld növény, akkor mindenképpen ajánlott még a virágbimbók megjelenése előtt megmetszeni.

Ezzel kapcsolatban lentebb írok majd bővebben. Akkor sem kell elállni a választástól, ha Önnek nincs olyan helye, ahova fel lehetne futtatni a borostyánt, mivel kapaszkodó felület híján a talajon fog elterülni, így talajtakaróként is remek lehetőség.

Öregebb korában a borostyán, amennyiben nincs kapaszkodó felülete, oldalhajtásokat hoz, ezáltal sűrű, tömött örökzöld bokorrá alakul át.

Ha nem tudja elképzelni, hogy mutatna talajtakaróként ez a növény, ebben a videóban megmutatom Önnek.

A borostyán metszése

Ahogy említettem, a borostyán akár több méter magasra is felmászhat, ha rendelkezésére áll erre szolgáló felület.

Amennyiben kordában szeretné tartani a borostyán növekedési erélyét, akkor készítse elő tiszta, éles metszőollóját és kezdjen bele a borostyán metszésébe. Használhat ágvágókat is, amennyiben nem éri el a magasra törő borostyán hajtásait egyszerű kézi metszőollóval.

Tekintse meg kertészetem borostyán kínálatát!

Minden esetben a bimbók vagy levelek felett kell elvágni a hajtásokat, ahonnan újak fognak nőni. Attól függően, hogy mit szeretne elérni a metszéssel, háromféle mód közül választhat.

Mutatom, melyek ezek:

1. Általános metszés

Ezt a módszert akkor ajánlom, ha a cél az, hogy mindig friss és élénk színfoltja legyen kertünknek a kapaszkodó borostyán. A borostyán gyorsan helyre jön egy-egy metszés után, úgyhogy mindig erőteljes, zsenge hajtásokra lehet számítani. Arra azonban ügyelni kell, hogy ha már egyszer elkezdte a metszést, akkor folytassa is évről-évre, hiszen ezzel felbátorítja a növényt a terjeszkedésre.

2. Növekedést elősegítő metszés

Ez általában akkor szükséges, ha még nem érte el a borostyán a kívánt magasságot, ezért még biztatni szeretné a felfele kapaszkodásra. Ekkor a hajtások csúcsát kell lemetszetni, ahonnan gyorsan új hajtások és kapaszkodó gyökerek fejlődnek. Így erőteljesebben fog felfele mászni a növény. A késő téli vagy kora tavaszi időszak a legalkalmasabb ezen metszési módszerre, mivel ekkor még nyugalmi állapotban van. Ebben az időszakban könnyű megtalálni azokat a helyeket, ahol egy metszéssel segíthetjük a borostyán növekedését.

3. Fiatalító metszés

Amikor már hatalmasra nőtt a borostyán - mert öreg vagy esetleg eddig nem gondolt a metszésére -, akkor az erőteljes visszametszés a helyes módszer, hogy újra erős növényt varázsoljon belőle. Ez esetben is a késő téli vagy kora tavaszi idő a megfelelő, hogy megkeresse azokat az agresszívan terjeszkedő hajtásokat, amiket vissza szeretne fogni.

A metszés helyéről friss, erőteljes hajtásokat nevel a borostyán, így ismét örömet fog szerezni Önnek.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az idős borostyán ne lenne szép látvány, ebben a videóban mutatok is egy remek példát Önnek!

Borostyán a lakásban? Nem lehetetlen!

Elsőre lehet, furcsán hangozhat a felvetés, azonban bent a lakásban is díszes növényként szolgálhat.

Remek döntés akkor, ha szeretne egy kis kinti zöld hangulatot becsempészni a belső térbe. Bármelyik borostyán-fajta használható a szobában is, csak azt kell eldöntenie, hogy zöld, sárga, fehér, szürkés vagy krémszínű felületben kíván gyönyörködni. Ahhoz azonban, hogy zárt térben is jól érezze magát a Hedera helix, egy-két dologra oda kell figyelni.

A legfontosabb, hogy odabent még inkább figyelni kell arra, hogy napos helyre legyen téve a cserepes futóborostyán, mert árnyékban gyengének és nem olyan friss élénkzöldnek fog mutatkozni. A borostyán-félék nem igényelnek sok vizet, ezért mielőtt megöntözi, mindenképpen ellenőrizze le a talajt. Ezt egyszerűen úgy teheti meg, hogy az ujját beledugja a földbe, és hogy ha a talaj felső 5 cm-e száraz, akkor már ideje öntözni.

A talaj kiválasztásánál fontos szempont, hogy jó vízáteresztő képességű legyen, mert a borostyán nem szereti a pangó, állott vizet. Hasonlóan a kintre ültetett borostyánhoz, a bentit is ajánlott havonta egy alkalommal valamilyen tápanyaggal támogatni.

Ismeri a borostyánfalat? KATTINTSON IDE és megmutatom! Ha elnyeri tetszését, akár meg is tudja rendelni a kertészetemből!

A legjobb számára, ha könnyen oldódó, nitrogénben gazdag műtrágyát használ. A tápanyag-kijuttatást tavasszal, nyáron és ősszel tegye meg, télen azonban a borostyán, mint oly sok növény, a nyugalmi idejét tölti, ezért a tápanyag nem tud hasznosulni. Ajánlott 1-2 havonta megmosni a borostyán leveleit, megszabadítani a portól és az esetleges kártevőktől, betegségektől.

Ekkor egyszerűen csak helyezze folyó víz alá a növényt és hagyja, hogy pár percig mossa a víz. Amennyiben azt látja, hogy komoly kártevő-mennyiséggel áll szemben, abban az esetben a vízsugarat vigye közelebb a fertőzött helyhez.

Hogy ha ez nem segít, akkor kérje ki szakember tanácsát.

Izgalmas mintázata feldobja a belső tereket is

A borostyánnak számos különböző fajtája van

A borostyán jól ismert alapfaja mellett számos különböző fajta létezik.

Az erdei borostyán egy csupán 1-2 méterre megnövő típus, amelynek levelei márványozott erezetűek. Fehér virágaival szeptemberben örvendeztet meg, míg fekete termései áprilisban jelennek meg. Ideális talajtakaróként, de fára felfuttatva is esztétikus látványt nyújt.

A fehér-tarka borostyán viszont erőteljes növekedésű és akár 5-8 méter magasra is képes felkapaszkodni. Érdekessége a két típusú levélzete. Az alsó levelei nagy méretűek, színük zöld, szegélyük krémfehér. A másik típus viszont kis méretű és karéjozott. Virágait ősszel hozza, amelyből később húsos termés alakul ki. Bátran felfuttatható épületek falára, de akár a talajt is elfedheti vele.

A sárga-tarka, apró levelű borostyánnevét nem véletlenül kapta, ugyanis a sötétzöld leveleinek közepe élénksárga árnyalatú, szára akár 5-6 méter magasra is felkapaszkodik. Falra, fatörzsre felfuttatva, de talajtakaróként is pazar látványt nyújt.

Az ír borostyán sokkal szebb és feltűnőbb, mint az alapfaj, ezért érdemes olyan helyre ültetni, ahol mindig szem előtt lesz. Az ötkaréjú levelek színe élénk világoszöld, míg fonáki oldala halványabb zöld lesz. Nyár végén lehet várni az ernyős virágzatok nyílását, melyek a méhek számára remek nektárforrásként szolgálnak. Ezekből az ősz közepén kékes-fekete termés fejlődik, ami a madarak kedvence lesz. Kiválóan felmászik fákra, házfalakra, kerítésekre, azonban talajtakaróként is remek módon alkalmazható.

Pár kiváló példa a borostyán neveléséről

A borostyán az egyik legismertebb futónövény, érdekes tulajdonsága, hogy csak árnyékban, félárnyékban nevelkedik szépen, vagyis remek választás azokra a fényszegény területekre, ahol más dísznövény vagy futónövény nem marad meg. A borostyán különösen alkalmas arra, hogy romos, dísztelen, vagy éppen felújítás előtt álló falfelületek dekoratív, zöld (el)takarója legyen.

Ezt a példaértékű borostyánnal befuttatott utcafronti kerítést Budapesten fényképeztem. Jól mutatja a kép, hogy a kerítés funkcionális részeit, például a kaput, postaláda nyílást milyen ügyesen körbe lehet vágni, vagyis tetszés szerint lehet irányítani a kapaszkodó növényt. Így a kapu, postaláda, csengő vagy kaputelefon, de még a gázvezetéket jelző táblácska is látható, elérhető, hozzáférhető marad, a befuttatott kerítés pedig kimagasló esztétikájú, barátságos lesz, és ami szintén fontos, átláthatatlan marad!

A borostyán a metszést jól tűri, ablakokhoz, ajtókhoz, egyéb elemekhez jól alakítható. Ez a futónövény idősebb fákra is előszeretettel fut fel, ilyenkor időnként célszerű visszavágni, mert képes megfojtani a támaszték növényt, ugyanakkor a borostyánnal befuttatott fatörzsek csodás ódon, romantikus látványt nyújtanak!

Ezt a budapesti társasházi kerítésszakaszt nemrégiben fényképeztem le. Ilyenkor lehet learatni az előző évek szorgalmas munkájának gyümölcsét, a korábban telepített borostyán mára teljes szépségében ragyog!

 

Az innovatív kertbarátok úgy döntöttek, hogy elegük van az unalmas vasrácsos kerítésből, és igazi élő fallá varázsolják azt pár év alatt. A borostyán mellett döntöttek, ami az egyik leglassabban növő kúszó, kapaszkodó növényünk, viszont szinte az egyetlen amelyiknek télen is fennmaradnak a levelei. Azért teszem közzé most ezt a képet, hogy meghozzam a kedvet azoknak, akik szintén szeretnék eltakarni hasonló módon a kerítésüket.

IDE KATTINTVA tekintse meg a borostyán kínálatomat! Ha megtetszik valamelyik fajta, már le is adhatja a rendelését!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!