Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Echinacea purpurea 'Now Cheesier' – Bíbor kasvirág

2.290 Ft

(ejtsd: ehinácea purpurea)

Kiszerelés: 15 cm átmérőjű kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 6-9 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a bíbor kasvirág Észak-Amerikában a közép-nyugati prérin - például Texasban - őshonos évelő, lágyszárú gyógynövény.

A ’Now Cheesier’ fajtát Harini Korlipara, az amerikai Terra Nova® Nurseries növénynemesítő vállalat (Canby, Oregon) kutatója hozta létre, 2012-ben került bevezetésre. A Prairie Star sorozat tagja.

Habitus: kb. 40-60 cm magas, kompakt, bokros növekedésű, felálló, egyenes, erős szárú. Lombozatát sötétzöld, keskeny, lándzsás, érdesen szőrözött levelek alkotják.

Virág: júliustól szeptemberig hozza nagy, 10-12 cm átmérőjű fészekvirágzatait, melyek közepe (kögje) zöldes narancssárga, a sziromlevelek mély aranysárgák, majd idővel a forró nyári napsütésben pasztell sárga színt öltenek.

Talajigény: normál, jó vízelvezetésű, tápanyagban közepesen gazdag kerti talajt kedvel.

Fényigény: közepes, napos vagy félárnyékos, meleg fekvésű helyre ültessük.

Vízigény: közepes, a szárazságot viszonylag jól tűri, de hosszan tartó csapadékmentes időszakokban gondoskodjunk a vízutánpótlásról.

Gondozás: könnyen nevelhető, szívós növény. Elnyílás után a virágszárakat metsszük le, amivel újabb virágzásra ösztönözhetjük. Ősz végén a talajszintig vágjuk vissza a szárait vagy hagyjuk fent télre dísznek.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bíbor kasvirág a fennsíki indiánok legfontosabb orvossága volt. Kerti dísznövényként az 1700-as évek elején kezdték Észak-Amerikában, majd Európában termeszteni. Napjainkra az egyre növekvő számú, magasságuk, virágformájuk és színük tekintetében igen változatos fajtáknak köszönhetően az egyik legkedveltebb évelővé vált, ami nem mellesleg igen sokoldalúan használható is. Ültethetjük vegyes évelőágyba, ágyásszegélybe, használhatjuk fókuszpontként vagy háttérnövényként, a tematikus kertek közül jó néhánynak és a legkülönfélébb társításoknak is alapnövénye. Megjelenésével élénkséget, eleganciát, ugyanakkor a tágas prérik szabad világát is idézi. A méhek és lepkék is igen kedvelik, így e hasznos beporzókat is vonzza a kertbe.

A ’Now Cheesier’ fajta színének és kompakt növekedésének köszönhetően kiváló eleme lehet egy vidám, színes, változatos textúrákra épülő, réti hangulatú kertrésznek. Ehhez a háttérbe ültessük a tömött bokrokat alkotó, élénkzöld, majd nyár végétől vörösesbarna levelű és bugájú ’Rehbraun’ vesszős kölest és a téglavörös színű, narancssárgával csíkozott szirmú virágokat bontó ’Karneol’ őszi napfényvirágot.

Előttük kapjon helyet a fűszerű lombozatú, magenta lila virágú ’Floristan Violett’ füzéres díszcsorba, az aromás levelű, lilás narancssárga virágait egész nyáron át hozó ’Kolibri’ izsópfű és a légies, lilás rózsaszín bugájú ’Flamingo’ tollborzfű.

Végül a szegélyrégióba ültessük a ’Now Cheesier’ és a narancssárga, enyhén édes illatú 'Tangerine Dream' bíbor kasvirágot.

Társításra javasolt növényfajták:

Panicum virgatum 'Rehbraun' – Vesszős köles
Helenium 'Karneol' – Őszi napfényvirág
Liatris spicata 'Floristan Violett' – Füzéres díszcsorba
Agastache 'Kolibri' – Izsópfű
Pennisetum orientale 'Flamingo' – Rózsaszín virágú tollborzfű
Echinacea purpurea 'Tangerine Dream' – Bíbor kasvirág

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ültetési tőtáv: 50-70 cm 
Virágzási idő: július - szeptember
Méhcsalogató: igen 
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület:
 vegyes évelőágyak, ágyásszegélyek, sziklakertek, szárazkert, vidéki kert, prérikert, rovarbarátkert, konténeres növény, vágott virág

Védett tartalom