Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Díszfüvek ültetése és gondozása

Amikor kertünk szépségét szeretnénk fokozni, akkor mindig különleges megjelenésű, magas díszítőértékű növényeket keresünk, azonban jellemzően a fa-cserje-virág triumvirátusban gondolkodunk, pedig vannak más, izgalmas lehetőségek is! Amennyiben Ön is olyan dísznövényt keres, mely megjelenésében eltér a megszokottól, egyedi színfoltként uralhatja kertjét, ugyanakkor gondozási igénye alacsony, akkor a díszfüvek épp Önnek valók!

A díszfüvek jellemzően helyigényes növények, ültetésük elsősorban nagyobb kertekbe ajánlott, ahol szépségük nagyobb, nyílt területen bontakozhat ki, ugyanakkor hozzáférhetőek alacsonyabb, szűkebb kertekbe, előkertekbe való díszfű változatok is.

Tollborzfű

A díszfüvek formázó metszése nem javasolt, a kör alaprajzú, szépen szétbomló formát a nyírással csak eltorzítani lehet. Gondozásuk nem követel előképzettséget vagy különösebb gyakorlatot, akár kezdő kertészkedők is próbát tehetnek ezekkel a növényekkel.

A díszfüveket ajánlom Önnek, amennyiben:

- kedveli a formabontó szépséget, az egyedi megjelenést

- nagyobb méretű kertjébe keres domináns, központi elhelyezkedésű dísznövényt

- utcafrontjára, előkertjébe ültetne egy dekoratív, alacsony gondozási igényű évelőt

- vonzódik a kastélykerti látványvilághoz, a dús, exkluzív dísznövényekhez

Díszfüvek, ébresztő!

A tavaszi meleg napok megérkeztével megszaporodnak a kerti feladatok, melyek közül az egyik legegyszerűbb és egyben a leglátványosabb korai teendő, a díszfüvek ébresztése, vagyis az összekötözött hajtások kiszabadítása a téli madzagolásból! A kibontás előfeltétele természetesen az őszi összekötözés, amit nagyon ajánlott megtenni október, november folyamán, hogy a téli hideg és a tövekhez csorgó, majd ott megfagyó hólé ne tegyen kárt a növényben.

Téli védelem

Az összekötözés során egy vastagabb madzaggal vagy szalaggal kell a növényt szorosan összekötni. A téli összekötözés során a vékony zsineg használata kifejezetten kerülendő, az ilyen madzag ugyanis elvághatja, felsértheti a szárakat! A kötözés során nem szabad félni attól, hogy kárt tesz a növényben, nyugodtan kösse erősre, szorosra a díszfüvet!

IDE KATTINTVA megtekintheti a díszfű kínálatomat!

Használjon vastagabb kötelet vagy vászonszalagot, és csomózza szorosra. Maga a tavaszi díszfű-kiszabadítás ezek után tényleg nem több, mint a spárga, kötözőmadzag elvágása, de a díszfű körüli kikeleti feladatok itt nem fejeződnek be, amennyiben Ön dekoratív, figyelemfelkeltő megjelenésű növényt szeretne a következő télig, el kell végeznie pár kötelező tennivalót.

A tavaszi díszfű ápolás szerves része a metszés, ami a növénynek botanikailag is szükséges, és a csúnyán besűrűsödő, esztétikai értékét vesztett díszfű dekoratívvá tétele miatt is fontos. A metszés egyáltalán nem bonyolult feladat, csupán egy éles, tiszta metszőolló kell hozzá, ha ez megvan, akkor a szárakat a talaj felett 20-40 centiméteres magasságban kell lenyesni.

Nem szabad megijednie a radikális visszavágástól, a növény nem fog elhalni vagy károsodni, hanem épp ellenkezőleg, megújul és a tavasz végére már újra teljes pompájában fog ragyogni!

Megmutatom Önnek az alábbi videómban a pampafű szakszerű metszését!

Bár riasztó lehet a katonásan rövidre nyírt díszfű, nem kell aggódnia, a növekedés gyors és erőteljes lesz! Néhányan úgy gondolják, hogy a domború vágás a megfelelő a tavaszi visszametszéskor, vagyis a széleken alacsonyabbra, befelé haladva pedig magasabbra metszik a növényt, ám ez a növény szempontjából felesleges, és esztétikailag sem fog jelentős pluszt adni, vagyis bőségesen elegendő, ha a szálakat mindenhol azonos magasságban vágja el.

A díszfüvek császára, a pampafű

A pampafű a díszfüvek legnépszerűbbike, így érdemes kicsit közelebbről megismerni! Ezt a terebélyes, magas, feltűnő bugavirágzatú, nagyon mutatós dísznövényt a leggyakrabban szoliterként, önmagában álló nagyobb növényként, díszcserjeként szokás ültetni. Ahhoz, hogy igazán méltóságteljesen fessen, nagyobb térre van szüksége, szűk helyekre beültetve nem lesz tetszetős. Ha már van pampafüve, tőosztással is szaporíthatja házilag, vagyis ezt a dísznövényt adott esetben elég megvenni egyszer.

A tőosztás ideje egybeesik a tavaszi metszéssel, vagyis március, április folyamán végezhető el. Bátran válassza ketté, háromfelé növényét egy éles ásó segítségével, majd a szeparált töveket ültesse új helyükre! Amennyiben szóba került a pampafű, meg kell említeni, hogy ez a népszerű díszfű kiválóan alkalmas utcafronti ültetésre is, gondozást alig igényel, ellenben roppant mutatós, és jobban érvényesül a ház előtt, mint a szokásos örökzöldek, vagy sövények.

Mellette szól az is, hogy az ültetést követően kifejezetten jellegtelen, így a sajnos gyakori utcafronti növénylopásoknak jellemzően nem esik áldozatául, később pedig már olyan nagy és mozdíthatatlan lesz, hogy teljes biztonsággal maradhat a ház előtt. A kifejlett pampafű levelei élesek, recések, így rángatásuk nem lesz kifizetődő azoknak, akik vinni szeretnének belőle!

IDE KATTINTVA megtekintheti a díszfű kínálatomat!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!