Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Díszfüvek jelene és jövője

Megyeri Szabolcs

A hamarosan elérkező tavasz sok és izgalmas munkát ígér a hobbikertészeknek, és most már tényleg csak pár hét, mire elérkezik a tartós enyhülés. Bár a kerti teendők zömével még várni kell, van, ami már most időszerű, például a díszfüvek kibontása, mely kimondottan látványos tél végi művelet.

A kibontásról persze csak akkor lehet szó, ha nem mulasztottuk el a tavaly őszi összekötözést, a magasra törő, télen sérülékeny díszfüvek ugyanis november tájékán megkövetelik ezt. A kötözés csupán annyiból áll, hogy a szárakat nem túl szorosan, de azért határozott módon, lehetőleg két helyen (térd és mellmagasságban) egy erős madzaggal össze át kell kötni. Aki ezt elmulasztotta, most azzal is szembesülhet, hogy a tövek közé csorgó hólé, a pangó víz, és fagyok együttesen kárt tettek a pompás növényben, akár kipusztítva azt.

A kibontás azonban nem csak a madzagok elvágását jelenti, hanem ilyentájt kell a tavaszi metszést is elvégezni. A visszametszés pontos idejét a növény egyértelműen „közli”, a díszfüvek az időjárási körülmények függvényében általában március környékén már egyértelműen jelzik új, üde zöld hajtásaikkal, hogy eljött a művelet ideje. Ekkor a talaj szintjétől számítva 15-30 centiméteres magasságban szükséges visszavágni a szárakat, a szárra merőleges, egyenes vágásokkal. Sokan hívei a domború vágásnak, vagyis a szárakat a középpont felé haladva egyre magasabban vágják, hogy kúp alakúvá váljon a díszfű, erre azonban a növénynek nincs szüksége, és nem is szakszerű.

Tipp: a díszfüvek roppant mutatós növények, de nagyon helyigényesek, így ültetés előtt mérjük fel, hogy elférnek-e majd!

Amennyiben eddig nem volt díszfű a kertben, a tavasz eleje jó alkalom az ültetésre, a roppant népszerű pampafű ültetésének például márciusban jön el az ideje. Az ültetnivalót beszerezhetjük kertészetből, de akár ismerőstől is, mivel a díszfüvek tőosztással szaporíthatóak.

Fontos azonban, hogy a pampafű és társaik helyigényes növények, kicsi kertekben nem csak nem mutatnak annyira jól, de hajlamosak akkora területet elfoglalni, ami már a kert használhatóságának rovására megy. Nagyobb birtokokon szoliternövényként lehetnek jó választások a díszfüvek, elegáns, egzotikus megjelenésükkel hódítanak.

A pampafű kiváló az utcafronti zöldterület színesítésére is, mert fiatalkorában elég jellegtelen külsejű, így elvinni nem fogják, mire pedig megnő, és megmutatja szépségét, addigra már lehetetlen kitépni. 

Tartalomhoz tartozó címkék: díszfű