Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Díszfüvek, ébresztő!

Megyeri Szabolcs

A tavaszi meleg napok megérkeztével megszaporodnak a kerti feladatok, melyek közül az egyik legegyszerűbb és egyben a leglátványosabb korai teendő, a díszfüvek ébresztése, vagyis az összekötözött hajtások kiszabadítása a téli madzagolásból! 

 

Díszfüvek kaphatók a Megyeri kertészetben!

A tollborzfű rendkívül attraktív kerti dísz, sok esetben sokkal mutatósabb, mint a hagyományos, megszokott dísznövények.

A kibontás előfeltétele természetesen az őszi összekötözés, amit nagyon ajánlott megtenni október, november folyamán, hogy a téli hideg és a tövekhez csorgó, majd ott megfagyó hólé ne tegyen kárt a növényben. Az összekötözés során egy vastagabb madzaggal vagy szalaggal kell a növényt szorosan összekötni.

A téli összekötözés során a vékony zsineg használata kifejezetten kerülendő, az ilyen madzag ugyanis elvághatja, felsértheti a szárakat! A kötözés során nem szabad félni attól, hogy kárt tesz a növényben, nyugodtan kösse erősre, szorosra a díszfüvet! Használjon vastagabb kötelet vagy vászonszalagot, és csomózza szorosra.

Maga a tavaszi díszfű-kiszabadítás ezek után tényleg nem több, mint a spárga, kötözőmadzag elvágása, de a díszfű körüli kikeleti feladatok itt nem fejeződnek be, amennyiben Ön dekoratív, figyelemfelkeltő megjelenésű növényt szeretne a következő télig, el kell végeznie pár kötelező tennivalót.

A tavaszi díszfű ápolás szerves része a metszés, ami a növénynek botanikailag is szükséges, és a csúnyán besűrűsödő, esztétikai értékét vesztett díszfű dekoratívvá tétele miatt is fontos. A metszés egyáltalán nem bonyolult feladat, csupán egy éles, tiszta metszőolló kell hozzá, ha ez megvan, akkor a szárakat a talaj felett 20-40 centiméteres magasságban kell lenyesni.

Nem szabad megijednie a radikális visszavágástól, a növény nem fog elhalni vagy károsodni, hanem épp ellenkezőleg, megújul és a tavasz végére már újra teljes pompájában fog ragyogni! Bár riasztó lehet a katonásan rövidre nyírt díszfű, Önnek nem kell aggódnia, a növekedés gyors és erőteljes lesz!

Néhányan úgy gondolják, hogy a domború vágás a megfelelő a tavaszi visszametszéskor, vagyis a széleken alacsonyabbra, befelé haladva pedig magasabbra metszik a növényt, ám ez a növény szempontjából felesleges, és esztétikailag sem fog jelentős pluszt adni, vagyis bőségesen elegendő, ha a szálakat mindenhol azonos magasságban vágja el.

 

Díszfű fajok kaphatók a Megyeri kertészetben!

A fenti képen egy szakszerűen összekötözött, még nem kiszabadított díszfű látható!

A pampafű a díszfüvek legnépszerűbbike, így érdemes kicsit közelebbről megismerni! Ezt a terebélyes, magas, feltűnő bugavirágzatú, nagyon mutatós dísznövényt a leggyakrabban szoliterként, önmagában álló nagyobb növényként, díszcserjeként szokás ültetni. Ahhoz, hogy igazán méltóságteljesen fessen, nagyobb térre van szüksége, szűk helyekre beültetve nem lesz tetszetős.

Ha Önnek már van pampafüve, tőosztással is szaporíthatja házilag, vagyis ezt a dísznövényt adott esetben elég megvenni egyszer. A tőosztás ideje egybeesik a tavaszi metszéssel, vagyis március, április folyamán végezhető el. Bátran válassza ketté, háromfelé növényét egy éles ásó segítségével, majd a szeparált töveket ültesse új helyükre!

A szakszerű eljárást, és pár egyéb hasznos tudnivalót a következő rövid videóban tudhat meg,

az alany a pampafű lesz:

Amennyiben szóba került a pampafű, meg kell említeni, hogy ez a népszerű díszfű kiválóan alkalmas utcafronti ültetésre is, gondozást alig igényel, ellenben roppant mutatós, és jobban érvényesül a ház előtt, mint a szokásos örökzöldek, vagy sövények.

Mellette szól az is, hogy az ültetést követően kifejezetten jellegtelen, így a sajnos gyakori utcafronti növénylopásoknak jellemzően nem esik áldozatául, később pedig már olyan nagy és mozdíthatatlan lesz, hogy teljes biztonsággal maradhat a ház előtt. A kifejlett pampafű levelei élesek, recések, így rángatásuk nem lesz kifizetődő azoknak, akik vinni szeretnének belőle!

 

Amennyiben Ön is szívesen ültetne pampafüvet

IDE KATTINTVA olvashat egy informatív cikket a gondozás szakszerű lépéseiről!

 

Kertészetemben számos izgalmas díszfű fajt talál, melyeket kora tavasztól

egészen őszig bármikor telepíthet kertjébe!

 

A díszfű választék megtekintéséért KATTINTSON IDE!

Tartalomhoz tartozó címkék: díszfű