Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Prunus spinosa 'Zempléni' kökény

12.990 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: prunusz szpinóza)

Szállítási méret: 140-180 cm magas
Kiszerelés: 5,7 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Termék címkék:
Kökény Prunus spinosa

Hasznos tudnivalók

A Prunus spinosa 'Zempléni' kökény főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Zempléni’ kökény tájfajta szelekció eredménye, de a pontos szülőnövények nem ismertek. Középerős növekedés jellemzi és nagy előnye, hogy hajtásai nem tövisesek. A gyümölcsei szinte szabályos gömb alakúak, 2-2,5 centiméteresek, átlagsúlyuk 7 gramm körül van, ezért szilva kökénynek is nevezik.

Izgalmas új fajta, mely még a kutatók figyelmét is felkeltette, így számos módon vizsgálták. A termesztés szempontjából talán legfontosabb tulajdonság amire így derült fény, hogy öntermékeny, így porzópár nélkül is gazdag termés várható el tőle.

A termések kellemes ízűek fagyhatás nélkül is szélesebb körben lehetővé teszi mind a friss fogyasztásra való termesztését, mind a feldolgozását is. Ez egy újabb nagy előnye az alapfajjal szemben. Attól függően, hogy kézi vagy gép betakarítást végzünk nevelhető cserjének vagy magastörzsű, alacsonyabb fának is.

Licence díjas fajta!

Érésidő: Szeptember közepe - vége

Porzói: Öntermékeny

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején. Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december.

A nyár eleji rovarölő lemosó permetezést meghálálja. Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig. A szilvafélék ápolásának része a rendszeres metszés, mellyel a termésmennyiséget szabályozzuk.

Fontos, hogy a szilvafák keskeny koronát nevelnek, ezért a külső rügyre való metszést kell alkalmaznunk, így kialakítva egy szellős, jól áttekinthető koronaformát. Fontos, hogy metszés során a kisebb termőnyársakat hagyja fenn!

Kártevők, betegségek: Betegségekkel szemben ellenálló, de kórokozók és kártevők megjelenhetnek rajta. A szilva tafrinás gyümölcstorzulása, monília, szilvarozsda, pajzstetvek, levéltetvek, gyümölcsmolyok. A szilvahimlőre nem fogékony.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,8-2,2 m
Sor- és tőtávolság: 5×2-3 m
Termésérés: Szeptember közepe - vége
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: feldolgozás

 

Védett tartalom

Paraméterek

Magyarországon érés Szeptember közepe - vége

Videók