Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

Taxus baccata - Tiszafa (oszlopos magonc)

Ár:
3.990 Ft

(ejtsd: takszusz bakkáta)

Kiszállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes faiskolai konténerben

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Sunin Örökzöld és cserjeföld 50 liter Sunin Örökzöld és cserjeföld 50 liter
3.490 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Taxus baccata - Tiszafa (oszlopos magonc) főbb jellemző

 

Habitus: Lassú növekedésű, hosszú életű, sűrű ágrendszerű örökzöld növény, melynek kifejlett magassága 3 méter. Növekedése oszlopos, több párhuzamos főág alkotja a koronát.

Lombszíne sötétzöld. Minden része mérgező, kivéve a termés magköpenyét! Magonc növény, ami azt jelenti, hogy magról nevelték, így saját gyökerén áll, nincs egy másik alanyra oltva.

Virág: Kétlaki növény, porzós tobozvirágzata gömbölyű, a termős toboz redukált, egy magkezdemény fejlődik benne. A mag sötét színű, melyet pirosas árnyalatú magköpeny borít, mely jellemzően augusztus végétől-szeptember elejétől jelenik meg.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Napos esetleg félárnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de az idősebb növények a szárazságot is tolerálják. Ennek ellenére hosszú száraz időszakokban öntözzük!

Gondozás: Lassú növekedésű, hosszú életű növény, mely oszlopos növekedése miatt elsősorban szoliterként alkalmazható, azonban magasságát így is szabályozhatjuk.

Kártevői, betegségei nem ismertek. A belső ágrészekről is megújul. A telepítést követően öntözzük. Metszésére a virágzást követően kerüljön sor.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az örökzöldek kerti felhasználása nagy múltra nyúlik vissza és a négy évszakos kert szinte elképzelhetetlen nélkülük. A lombjukat megtartó növények között cserjéket és fákat egyaránt találunk, melyek kertünk egész évben hálás díszítő növényei.

A tiszafa egy klasszikus kerti növény, mely lassú növekedése, könnyű formázhatósága és magasságának szabályozhatósága miatt töretlen népszerűségnek örvend, attól függetlenül, hogy sövényként vagy szoliterként alkalmazzuk.

Társítása során lombhullató és örökzöld növényekkel egyaránt kombinálhatjuk. Tökéletes társnövényei a magyalok, így például az ’Argenteomarginata’ krémfehér levélszegélyű magyal jól illik a színvilágához.

Ezen felül bátran kombinálhatjuk bugás, valamint kerti hortenzia fajtákkal egyaránt. Előbbiből a rózsaszín-fehér ’Fraise Melba’, míg utóbbitól a sötét rózsaszín’Red Angel’ színvilága jól kiegészíti a tiszafa megjelenését.

A lombhullató, de télen is dekoratív ’Midwinter Fire’ narancssárga, tüzes színvilágot a kertbe idéző veresgyűrű som előterébe ültetve feltűnő kontrasztot ad.

A nyáron érdekes árnyékliliomok közül válasszuk a tiszafa előterébe a kékes levélszínű fajtákat, így például az ’Abiqua Drinking Gourd’ vagy a ’Bressingham Blue’ fajtákat.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Fraise Melba' – Bugás hortenzia
Hydrangea macrophylla 'Red Angel' – Kerti hortenzia
Ilex aquifolium 'Argenteomarginata' - Sárgás-fehér levélszélű magyal
Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' – Veresgyűrű som (narancssárga vesszőjű)
Hosta 'Abiqua Drinking Gourd' – Árnyékliliom
Hosta 'Bressingham Blue' - Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-3 m
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m (szoliterként telepítik)
Virágzási idő: Március – Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem

Felhasználási terület: fás társítások, szoliter, háttérnövény, tematikus kert, erdei kert, madárbarát kert, négy évszakos kert

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!