Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Taxus baccata 'Black Tower' – Tiszafa

8.290 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: tákszusz bakkáta)

Szállítási méret: 40-50 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Taxus baccata 'Black Tower' – Tiszafa főbb jellemző

 

Habitus: Lassú növekedésű, hosszú életű, sűrű ágrendszerű örökzöld növény, melynek kifejlett magassága 4,5 méter. Növekedése oszlopos, több párhuzamos főág alkotja a koronát. Szélessége nem haladja meg a 1,5 métert.

Lombszíne sötétzöld. Minden része mérgező, kivéve a termés magköpenyét! Magonc növény, ami azt jelenti, hogy magról nevelték, így saját gyökerén áll, nincs egy másik alanyra oltva.

Virág: Kétlaki növény, porzós tobozvirágzata gömbölyű, a termős toboz redukált, egy magkezdemény fejlődik benne. A mag sötét színű, melyet pirosas árnyalatú magköpeny borít, mely jellemzően augusztus végétől-szeptember elejétől jelenik meg.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Napos esetleg félárnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de az idősebb növények a szárazságot is tolerálják. Ennek ellenére hosszú száraz időszakokban öntözzük!

Gondozás: Lassú növekedésű, hosszú életű növény, mely oszlopos növekedése miatt elsősorban szoliterként alkalmazható, azonban magasságát így is szabályozhatjuk.

Kártevői, betegségei nem ismertek. A belső ágrészekről is megújul. A telepítést követően öntözzük. Metszésére a virágzást követően kerüljön sor.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az örökzöldek kerti felhasználása nagy múltra nyúlik vissza és a négy évszakos kert szinte elképzelhetetlen nélkülük. A lombjukat megtartó növények között cserjéket és fákat egyaránt találunk, melyek kertünk egész évben hálás díszítő növényei.

A tiszafa egy klasszikus kerti növény, mely lassú növekedése és könnyű formázhatósága és magasságának szabályozhatósága miatt töretlen népszerűségnek örvend, attól függetlenül, hogy sövényként vagy szoliterként alkalmazzuk.

A ’Black Tower’ fajta sötét lombjával és oszlopos növekedésével a kert meghatározó eleme lehet. Ehhez válasszunk előterébe ’Grandiflora’ fehér, termő virágzatokban bővelkedő cserjés, valamint ’Pink Diamond’ rózsaszín bugás hortenzia fajtákat.

Ezeket kiegészíthetjük a sötét bordó lombú és fehér termésű, télen pedig vörös vesszőivel díszítő ’Siberian Pearls’ fehér sommal.

A tavasz végén, nyár elején nyíló bazsarózsák is jól érvényesülnek a tiszafa sötét lombja előtt, így például a teltvirágú, rózsaszín ’Konigin Wilhelmina’ vagy a fehér, egyszerű virágú ’Jan van Leeuwen’ illatos bazsarózsa fajták.

Ez utóbbiak előterébe a dekoratív levélzetű, de hangsúlyos virágaival díszítő ’Amore Pink’ rózsaszín, telt szívvirágot is ültethetjük, ha plusz változatosságra vágyunk.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Grandiflora' - Fehér, kúpvirágú cserjés hortenzia
Hydrangea paniculata 'Pink Diamond' – Rózsaszín bugás hortenzia
Cornus alba 'Siberian Pearls' – Fehér som (piros vesszős)
Paeonia lactiflora 'Koningin Wilhelmina' – Illatos bazsarózsa
Paeonia lactiflora 'Jan van Leeuwen' – Illatos bazsarózsa
Dicentra 'Amore Pink' – Szívvirág

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 4,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m (szoliterként telepítik)
Virágzási idő: Március – Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem

Felhasználási terület: fás társítások, szoliter, háttérnövény, tematikus kert, erdei kert, madárbarát kert, négy évszakos kert

 

Védett tartalom