Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

Sequoiadendron giganteum 'Barabits Requiem' – Óriás mamutfenyő

Ár:
14.990 Ft

(ejtsd: szekuojadendron gigantéum)

Szállítási méret: 80-100 cm magas
Kiszerelés: földlabdás
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Ezt a növényt földlabdás kiszerelésben jellemzően tavasszal és ősszel, időjárástól függően (+ 0 C fok és + 25 C fok között) tudja megrendelni. Ezen időszakon túl, az év teljes egészében ezt az örökzöldet konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és - fagymentes időben - bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Sunin Örökzöld és cserjeföld 50 liter Sunin Örökzöld és cserjeföld 50 liter
3.490 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Sequoiadendron giganteum 'Barabits Requiem' – Óriás mamutfenyő főbb jellemző

 

Habitus: 6-8 méteres kifejlett magasságú örökzöld fenyő. Az alapfajhoz képest jóval kisebb termetű, csüngő, kusza ágrendszerű fajta.

Virág: Tobozvirágzatot nevel, mely nem jelentős. A porzós virágzat nem jelentős. A termős virágzat feltűnő, ugyanis ez adja a tobozt, melyet sokszor tévesen termésként neveznek. A toboz vöröses-barna kb. 4–8 cm hosszú és 3–5 cm széles, tojás alakú.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Napos esetleg félárnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de a szárazságot is tolerálja. Ennek ellenére hosszú száraz időszakokban öntözzük!

Gondozás: A nagy kifejlett magasságú örökzöldek az évek alatt beárnyékolhatják kertünket, udvarunkat, így a telepítés előtt vegyük figyelembe a kifejlett méretet. A fiatal és a korosodó fákat is locsoljuk, bár jó szárazságtűréssel rendelkeznek, de a több héten át tartó szárazság megviseli őket és a fák legyengülnek.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az örökzöldek kerti felhasználása nagy múltra nyúlik vissza és a négy évszakos kert szinte elképzelhetetlen nélkülük.

A lombjukat megtartó növények között cserjéket és fákat egyaránt találunk, melyek kertünk egész évben hálás díszítő növényei. Az örökzöldek között kiemelt szerep jut a ciprusoknak, fenyőknek, borókáknak a kertben, melyek meghatározhatják kertünk arculatát.

A fajták változatos méretük és formájuk miatt szinte minden kerttípusba találunk oda illőt közülük. A termetesebb fajták felhasználhatók szoliterként, míg a kisebbek akár sziklakertbe is telepíthetők, de sok sövényként alkalmazható is akad közöttük. 

A 'Barabits Requiem' mamutfenyő egy valódi mesebeli fa, melyre megjelenése miatt a borzas jelző is illik. A kertbe telepítve szoliterként vonhatja magára a figyelmet, de társításba is helyezhetjük. Érdekes hatást érhetünk el, ha szabályosabb koronaformájú fákkal, cserjékkel ültetjük vegyesen.

Válasszunk mellé ’Pyramidalis’ európai ciprust és drámai hatást nyújtó, bordó lombú ’Dawyck Purple’ oszlopos vérbükköt. Az előtérbe ’Blue Angel’ kékes-zöld levelű magyalt és sárgavesszejű ’Flaviramea’ somot telepítsünk. Ezek mellett helyet kaphat a sárga-zöld tarka levelű ’David’ oszlopos tiszafa, mely üde színfoltként érvényesül a sötétebb lombszínű növények mellett.

Az előtérbe a kékes árnyalatú örökzöldek közül a ’Blue Star’ törpe himalájai borókát ültessük. Ez az összeállítás nagy területű kertekbe illik, de ha a mamutfenyőt kisebb kifejlett magasságú fenyőre cseréljük kisebb alapterületen is alkalmazhatjuk.

Társításra javasolt növényfajták:

Cornus stolonifera 'Flaviramea' - Sárgavesszejű som
Ilex meserveae 'Blue Angel' – Kék magyal (termős)
Juniperus sqamata 'Blue Star' – Kék, törpe, terülő himalájai boróka
Cupressus sempervirens 'Pyramidalis' – Európai ciprus
Taxus baccata 'David' – Arany oszlopos tiszafa
Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' – Oszlopos vérbükk

Fontos tudni:
Kifejlett magasság 6-8 m
Kifejlett szélesség: 2,5-3,5 m
Ültetési tőtáv: 3-4,5 m
Virágzási idő: nem releváns
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Nem

Felhasználási terület: fás társítások, szoliter, háttérnövény, tematikus kert, erdei kert

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!