Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Cupressus macrocarpa – Monterey ciprus, Szoba ciprus

5.490 Ft

(ejtsd: kupresszusz makrokarpa)

Szállítási méret: 140-160 cm magas
Kiszerelés: 5 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!


Népszerű, citromos illatú örökzöld, nyírással jól formázható.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Cupressus macrocarpa – Monterey ciprus, Szoba ciprus főbb jellemzői:


A Cupressus macrocarpa, más néven Monterey ciprus, egy Észak-Amerika nyugati partvidékéről, különösen Kalifornia Monterey-félszigetéről származó tűlevelű fa. Eredeti élőhelyén a tengerparti ködök és a mérsékelt éghajlati viszonyok jellemzik, ezek a tényezők hozzájárulnak a faj jellegzetes növekedési formájához és tulajdonságaihoz.
Nagy, gyorsan növekvő fa, ami természetes körülmények között akár 20-25 méter magasságot is elérhet. Karakterisztikus, széles, gyakran szabálytalan koronával rendelkezik.
Levelei sötétzöldek, sűrűn nőnek, kicsik, lapos, pikkelyszerű megjelenésűek, és szorosan a hajtásokhoz simulnak. Érintésre kellemes, citrusos illatot áraszt.

Kedveli a napos helyeket és a jól vízelvezető, termékeny talajt. Nem tűri jól a szélsőséges hideget, odafigyelést igényel a teleltetése, különösen fiatal korában.  A szigorú fagyok és a hosszan tartó hideg időszakok károsíthatják, ezért fiatal korában ajánlott a fagyvédelem. Időseb korában -15 fokig bírja a hideget.  Szélvédett, napos, jó mikroklímájú helyre telepíthető.

A Monterey ciprust szobanövényként is nevelhetik, bár ebben az esetben a megfelelő fényviszonyok és a rendszeres öntözés biztosítása kulcsfontosságú. A beltéri környezetben tartott példányok jóval kisebbek maradnak, és a megfelelő gondozással egészséges növekedést érhetnek el. Télen világos, 10-12 fokos helyiségben tartsuk.
A nyírást, formázást jól tűri.

Fontos tudni:

Kifejlett magasság: 20-25 méter
Kifejlett szélessége: 4-10 méter
Fényigénye: Magas

Vízigénye: Közepes