Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lonicera henryi - Borostáslevelű lonc (örökzöld futólonc)

5.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: lonicéra henri)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-100 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Függőleges felület (kerítés, pergola, apácarács, fal) összefüggő befuttatásához javasolt ültetési távolság: 70-90 cm. Tehát ez azt jelenti, hogy ha Önnek van egy 10 méter hosszú szakasza, amit szeretne befuttatni, akkor Önnek 11-14 db növényt kell elültetnie, 70-90 centiméterenként egymástól.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonos, fásodó szárú, örökzöld kúszócserje.

Habitus: szőrös-molyhos hajtásaival kb. 5-6 m magasra, csavarodva kapaszkodik fel, gyorsan és dúsan nő. Lombozatát 4-9 cm hosszú, lándzsás, fényes, sötétzöld - a kihajtáskor bordós árnyalatú -, a fonákukon világosabb zöld levelek alkotják.

Virág: június-júliusban gazdagon hozza párosával, a hajtások végén és a levelek hónaljában, hosszú csövű, bíborszínű, sárga torkú, illatos virágait.

Termés: kicsi, hamvas, lilásfekete bogyó. Mérgező volta miatt emberi fogyasztásra nem alkalmas, ellenben a madarak szívesen lakmároznak belőle.

Talajigény: nem válogatós, de a laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban- és humuszban gazdag, üde talaj ideális a számára.

Fényigény: közepes, napos - de tűző Naptól védett - vagy félárnyékos helyet kedvel.

Vízigény: közepes, de földjét ne hagyjuk kiszáradni. A pangó víztől viszont óvjuk!

Gondozás: megfelelő támrendszer mellett könnyen nevelhető. A virágzást követően visszavághatjuk, ritkíthatjuk.

Társítás és elhelyezés a kertben: a borostáslevelű lonc az egyik legszebb a futóloncok sorában. Szépen formált levelei egész évben díszítenek, különleges megjelenésű, finoman illatos virágai a nyár elején-közepén, míg dekoratív bogyói ősszel vonják magukra a figyelmet. Gyors növekedése révén hamar befuttathatjuk vele a takarni kívánt felületet, így kiválóan alkalmas kerítésekhez, pergolákhoz, falakhoz stb.

De használhatjuk társítás elemeként is, mint háttérnövényt. Ha egy egész évben mutatós, kellemes színösszeállítású kertrészt szeretnénk kialakítani, válasszuk elé a mindössze 1-1,2 m magasra növő, kezdetben fehér, majd rózsaszín bugavirágzatú 'Munchkin' tölgylevelű hortenziát, melynek ősszel mahagónivörösben pompázó levelei is igen szép látványt nyújtanak. Mellé ültessük az örökzöld, dús és terebélyes bokrú, tavasszal illatos, halvány rózsaszín virágokat bontó ’Rosalinda’ babérhangát.

Eléjük telepítsük a lágy rózsaszín, fehér foltokkal árnyalt 'Sweet Summer Fragrance' és a sötétlila 'Abendglut' bugás lángvirágot.

Végül a szegélyrégiót a bokros megjelenésű 'Chocolate Raffles' tűzesővel alakítsuk ki, mely a csokoládébarnától a vörösön át a tompazöldig terjedő árnyalatú leveleivel jól harmonizál az összeállítás valamennyi elemével.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea quercifolia 'Munchkin'® - Tölgylevelű hortenzia
Pieris japonica 'Rosalinda' – Babérhanga
Phlox paniculata 'Sweet Summer Fragrance' – Bugás lángvirág
Phlox paniculata 'Abendglut' – Bugás lángvirág
Heuchera 'Chocolate Raffles' – Tűzeső

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 5-6 m
Kifejlett szélesség: 3-5 m
Ültetési tőtáv: 70-90 cm
Virágzási idő: június - július
Méhlegelő: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes
Lombhullató: nem

Felhasználási terület: évelőágyak háttérnövénye, térhatároló, vidéki kert, keleti kert, kerítés, fal, pergola, apácarács stb. befuttatására

Védett tartalom