Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hedera hibernica 'Arbori Compact' – Talajtakaró borostyán

5.290 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: hedera hiberniká)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 0,5-3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Függőleges felület (kerítés, pergola, apácarács, fal) összefüggő befuttatásához javasolt ültetési távolság: 50-70 cm. Tehát ez azt jelenti, hogy ha Önnek van egy 10 méter hosszú szakasza, amit szeretne befuttatni, akkor Önnek 14-20 db növényt kell elültetnie, 50-70 centiméterenként egymástól.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hedera hibernica 'Arbori Compact' – Talajtakaró borostyán főbb jellemző

 

Habitus: Alacsony termetű, 40-60 cm kifejlett magasságú, lassú növekedésű örökzöld, mely kiváló talajtakaró. Levelei fényes felületűek, szív alakúak.

Virág: Augusztusban és szeptemberben virágzik. Virágai nem jelentősek: sárgás-zöld árnyalatúak. Kiváló rovarcsalogató tulajdonsággal rendelkeznek.

Termés: A virágokat az ősz folyamán fekete, ernyőszerű termésbe rendeződött bogyótermések követik, amely kiváló téli eleség a madarak számára.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára, de a soványabb, szegényebb talajokon is nagyszerűen megél.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Ideális számára a napsütéses vagy félárnyékos fekvés, de az árnyékot és az erősebb napsütéses helyeket is elviseli. A növény tövét ne érje közvetlen napsütés.

Vízigény: Közepes vízigénnyel rendelkezik. Félárnyékos, vagy kúszó árnyékos helyeken nem feltétlenül kell öntözni az idősebb növényeket, de napos helyen szüksége van az öntözésre.

Gondozás: Nem igényel különösebb gondozást. A levéltetűre közepesen fogékony. Rendszeres metszést nem igényel, csak akkor, ha kezdi túlnőni a helyét. Neveléséhez támaszték szükséges.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az 'Arbori Compact' ahogy neve is mutatja egy kompakt növekedésű, alacsony termetű talajtakarásra alkalmas borostyán fajta, melyet alkalmazhatunk önállóan is, de társításba is helyezhetjük.

Fényes lombjának és termetének köszönhetően napos helyre telepítve jól kombinálható az oszlopos növekedésű borbolyákkal, így a világos zöld 'Erecta', a bordó 'Helmond Pillar' vagy éppen az aranysárga 'Sunjoy Gold' fajták mindegyike jó társnövénye lehet.

A virágzó növények közül a nagyobb termetű évelők, mint a rózsaszín 'Ou Charm' méhbalzsam is, lehetnek jó társai, míg a cserjék közül a kifinomult megjelenésű 'Tickled Pink' bugás hortenziával kombinálva nagyszerű kontrasztot hozhatunk létre.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Tickled Pink' – Bugás hortenzia
Berberis thunbergii 'Erecta' – Oszlopos japán borbolya
Berberis thunbergii 'Helmond Pillar' – Oszlopos borbolya
Berberis thunbergii 'Sunjoy Gold Pillar (Golden Pillar)' – Borbolya
Monarda 'Ou Charm' - Méhbalzsam

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,4-0,6 m
Kifejlett szélesség: 0,5-1 m
Ültetési tőtáv: 0,3-0,5 m
Virágzási idő: Augusztus - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: falak, felületek takarása, évelő ágyak, félárnyékos kert, napos kert, sziklakert, balkon, talajtakaró

 

Védett tartalom

Videók