Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hedera helix 'Gold Heart' – Sárga-tarka, apró levelű borostyán

4.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: hedera héliksz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-100 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Függőleges felület (kerítés, pergola, apácarács, fal) összefüggő befuttatásához javasolt ültetési távolság: 40-60 cm. Tehát ez azt jelenti, hogy ha Önnek van egy 10 méter hosszú szakasza, amit szeretne befuttatni, akkor Önnek 17-25 db növényt kell elültetnie, 40-60 centiméterenként egymástól.

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
4.790 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hedera helix 'Gold Heart' – Sárga-tarka, apró levelű borostyán főbb jellemző

 

Habitus: Léggyökereivel magasra felkapaszkodó, erőteljes növekedésű örökzöld. Levelei fényes felületűek, a levél középső része sárga, míg a levélszegély zöld. Az alsó levelek nagyobb méretűek, a felső levelek kisebbek, három karéjúak.

Virág: Augusztusban és szeptemberben virágzik. Virágai nem jelentősek: sárgás-zöld árnyalatúak. Kiváló rovarcsalogató tulajdonsággal rendelkeznek.

Termés: A virágokat az ősz folyamán fekete, ernyőszerű termésbe rendeződött bogyótermések követik, amely kiváló téli eleség a madarak számára.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára, de a soványabb, szegényebb talajokon is nagyszerűen megél.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Ideális számára a napsütéses vagy félárnyékos fekvés, de az árnyékot és az erősebb napsütéses helyeket is elviseli. A növény tövét ne érje közvetlen napsütés.

Vízigény: Közepes vízigénnyel rendelkezik. Félárnyékos, vagy kúszó árnyékos helyeken nem feltétlenül kell öntözni az idősebb növényeket, de napos helyen szüksége van az öntözésre.

Gondozás: Nem igényel különösebb gondozást. A levéltetűre közepesen fogékony. Rendszeres metszést nem igényel, csak akkor, ha kezdi túlnőni a helyét. Neveléséhez támaszték szükséges.

Társítás és elhelyezés a kertben: A 'Gold Heart' vagyis aranyszív borostyán méltó a nevére, hiszen valóban aranysárga színben tündökölnek levelei. Nem csupán falak és kerítések takarására, hanem talajtakaróként is. Ebben kombináljuk 'Waldbowii Goldy' sárga színvilágú kúszó, valamint sötétzöld lombú, apró levelű 'Microphyllus' japán kecskerágóval.

A virágzó cserjék közül kifejezetten jó társnövényei a bangiták, így például a gazdagon virágzó 'Eskimo' hólabda bangita is. Attól függően milyen kitettségű helyre kerül kombinálhatjuk kerti- és bugás hortenziákkal, ez utóbbiak napos fekvésben mutatják meg igazi szépségüket.

A fehér és rózsaszín virágzattal díszítő 'Sunday Fraise' és 'Pinkachu' fajták lágy kontrasztot adnak a borostyán színeivel.

Társításra javasolt növényfajták:

Euonymus fortunei 'Waldbowii Goldy' – Kúszó kecskerágó
Euonymus japonicus 'Microphyllus' – Japán kecskerágó
Viburnum 'Eskimo' - Hólabda bangita
Hydrangea paniculata 'Sunday Fraise'® – Rózsaszín bugás hortenzia
Hydrangea paniculata 'Pinkachu' – Bugás hortenzia

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 4-6 m magasra kúszik fel
Kifejlett szélesség: 1,2-1,5 m 
Ültetési tőtáv: 0,5-1 m
Virágzási idő: Augusztus - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: falak, felületek takarása, évelő ágyak, félárnyékos kert, napos kert, sziklakert, balkon, talajtakaró

 

Védett tartalom

Videók