Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Paraméterek

Kifejlett magasság: 4-5 m
Virágszín: bíbor
Virágzási idő: április

Magnolia 'Shiraz' – Liliomfa

Ár:
15.990 Ft

(ejtsd: magnólia)

Szállítási méret: 140-160 cm magas
Kiszerelés: 7,5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Díszfa méret
M: 140/160
Díszfa kiszerelés
K 7,5L
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
1.990 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Magnolia 'Shiraz' – Liliomfa főbb jellemző

 

Habitus: 4-5 méter magasra megnövő, lombhullató díszfa.

Virág: Korai virágzású fajta. Virágai kerekdedek, hasonlóak a tulipánhoz. Sokszirmúak, a szirom lekerekített. A virágszín lenyűgöző, bíbor-pirosas színű. Rendkívül különleges.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, így napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető. Kedveli a napos helyeket.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, hosszú aszályos időszakban öntözést igényel.

Telepítés és gondozás: A telepítés helyéül szélvédett helyet válasszunk, ahol a reggeli nap nem éri, ezzel elkerülhető, hogy az esetlegesen megfagyott virágok megbarnuljanak és elveszítsék díszítő értéküket. A kiültetés helyét jól válasszuk meg, mivel az átültetést nem tolerálja a növény.

Talaját megfelelően készítsük elő, ássuk fel és trágyázzuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy talajunk nem erősen meszes, mivel meszes talajon nem fejlődnek megfelelően a növényeink. A telepítést követően a csapadékviszonyoknak megfelelően öntözzük növényünket. A telepítést követő 2-3 évben téli takarást igényel.

Ha túl sűrű az ágrendszere, a virágzást követően alakítsuk a koronát.

Betegségei, kártevői: Levéltetvek, levélsárgulás meszes talaj esetén, levél barnulás és elszáradás szeles helyre történő telepítés esetén.

Jellemzés: A magnólia, liliomfa vagy tulipánfa, bármelyik névvel is illetjük, biztosak lehetünk abban, hogy nagyméretű virágainak köszönhetően a tavaszi időszak egyik leglátványosabb növényei közé tartozik. Díszfaként tekintünk rájuk, de mivel bizonyos fajták a talajszint felett ágaznak el így cserjeként is kezelhetjük őket. Mivel rovarbeporzású növények így a szirmok vastagok, kissé érdes felületűek.

A ’Shiraz’ fajta egy igazi kuriózum és új fajtakülönlegesség. Magassága átlagos (4-5 m), kompakt, szinte oszlopszerű. Lombhullató fajta és magyar klímaviszonyok között télálló. Levelei nagy méretűek. Áprilisban virágzik. Virágai sötét színűek, bordós-bíboros színűek, a szirmok lekerekítettek. A virág alakja kerekded.

Mivel növekedése oszlopos, a habitusa kompakt, ezért azokban a kertekben is megfelelő helye lesz, ahol viszonylag kevés hely áll rendelkezésre. Legjobban szoliterként alkalmazható, hiszen így adja ki leginkább különleges formáját és nyernek szerepet pompás virágai, de persze társításban is jól mutat.

Örökzöldekkel nevelve különböző hangulatokat teremthetünk meg vele. Ha oszlopos növekedésű örökzöldekkel társítjuk, például Taxus baccata 'Standishii' (Sárga, törpe, oszlopos tiszafa), vagy Thuja orientalis 'Aurea Nana' (Arany, törpe keleti tuja), akkor egy szabályszerű, függőleges jellegű kertrészletet teremthetünk meg vele.

Ha viszont terebélyesebb, kerekdedebb fajtákkal társítjuk, akkor kiemelhetjük vele a ’Shiraz’ oszlopos habitusát. Erre a célra megfelelő lehet a Pinus sylvestris 'Watereri' (Erdeifenyő). Persze virágos növényekkel is társítható, így ajánlom az alacsonyabb selyemmirtuszokat, vagy hortenziákat, bugás hortenziákat is.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 4-5 m
Kifejlett szélesség: 1,5-2 m
Ültetési tőtáv: 2,5-3 m
Virágzási idő: Április
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen

Felhasználási terület: szoliter, tavaszi kert, előkertek

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!