Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Magnolia liliflora 'Purpurea' – Liliomfa

8.990 Ft
Díszfa méret
M: 40/60, bokor
Díszfa kiszerelés
K 3L

(ejtsd: magnólia liliflóra)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Magnolia liliflora 'Purpurea' – Liliomfa főbb jellemző

 

Habitus: Lassan növekvő, cserje méretű, 4-5 méter kifejlett magasságú, lombhullató fajta. Sűrű ágrendszerű, így lombhullás után is díszít. Levelei nagyméretűek, tojásdadok és fényesek.

Virág: Virágai nagyméretűek, illatosak, serleg alakúak, felfelé állók, bíborszínűek. A szirmok külső része sötét bíborszínű, a belső része világosabb rózsaszín. Áprilisban és májusban virágzik.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, így napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, hosszú aszályos időszakban öntözést igényel.

Telepítés és gondozás: A telepítés helyéül szélvédett helyet válasszunk, ahol a reggeli nap nem éri, ezzel elkerülhető, hogy az esetlegesen megfagyott virágok megbarnuljanak és elveszítsék díszítő értéküket.

A kiültetés helyét jól válasszuk meg, mivel az átültetést nem tolerálja a növény. Talaját megfelelően készítsük elő, ássuk fel és trágyázzuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy talajunk nem erősen meszes, mivel meszes talajon nem fejlődnek megfelelően a növényeink.

A telepítést követően a csapadékviszonyoknak megfelelően öntözzük növényünket. A telepítést követő 2-3 évben téli takarást igényel. Ha túl sűrű az ágrendszere, a virágzást követően alakítsuk a koronát.

Betegségei, kártevői: levéltetvek, levélsárgulás meszes talaj esetén, levél barnulás és elszáradás szeles helyre történő telepítés esetén

Jellemzés: A magnólia vagy liliomfa, bármelyik névvel is illetjük, biztosak lehetünk abban, hogy nagyméretű virágainak köszönhetően a tavaszi időszak egyik leglátványosabb növényei közé tartozik.

Díszfaként tekintünk rájuk, de mivel bizonyos fajták a talajszint felett ágaznak el, így cserjeként is kezelhetjük őket. Mivel rovarbeporzású növények, ezért a szirmok vastagok, kissé érdes felületűek.

A ’Purpurea’ liliomfa egy eredeti élőhelyén 25 méter magasra, de hazánk körülményei között 4-5 méter magas fává nő. Lombhullató, virágait a lombfakadással egy időben hozza. Bíborszínű, serleg alakú virágai nagy díszítőértéket képviselnek a tavaszi kertben.

Virágzás után a lombjával díszít. Alkalmazható szoliterként és társításban elhelyezve egyaránt. Amennyiben társítja, válasszon mellé hasonló körülményeket igénylő fenyőféléket és virágos cserjéket.

Ültesse mellé a 'Boulevard' kék szavára hamisciprust, amely ezüstös lombjával egész évben díszít. Az eléjük ültetett lila ’Ponticum Variegata’ és a piros ’Markeeta’s Price’ örökzöld havasszépe gazdag virágzást biztosítanak a liliomfa virágzása után is, amelyet követhet a ’Pink Diamond’ rózsaszín bugás hortenzia virágzása.

A társításban elhelyezhető a liliomfa virágzásával együtt virágzó 'Marée d'Or' aranyfa is. A társítás szegélyén alkalmazza a ’Nana Gracilis’ törpe japán hamisciprust.

Társításra javasolt növényfajták:

Chamaecyparis pisifera 'Boulevard' - Kék szavára hamisciprus
Rhododendron 'Ponticum Variegata' – Örökzöld havasszépe (lila)
Rhododendron 'Markeeta's Price' – Örökzöld havasszépe (piros)
Hydrangea paniculata 'Pink Diamond' – Rózsaszín bugás hortenzia
Forsythia x intermedia 'Marée d'Or' - Aranyfa (helytelenül: aranyeső, aranyvessző)
Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' - Hinoki álciprus, törpe japán hamisciprus

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 4-5 m
Kifejlett szélesség: 4 m
Ültetési tőtáv: 4-5 m
Virágzási idő: Április - Május
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen

Felhasználási terület: szoliter, tavaszi kert, nyári kert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 4-5 m
Virágszín: bíbor
Virágzási idő: tavasszal