Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Magnolia x brooklynensis 'Eva Maria' – Liliomfa

33.390 Ft

(ejtsd: magnólia brúklinenzisz)

Szállítási méret: 80-100 cm magas
Kiszerelés: 9 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az 1950-es évek közepén az amerikai Brooklyn-i Botanikus Kert Kitchawan Kutatóállomásán Evamaria Sperber (1927-2005) vezetésével kezdődött nemesítési program többek közt a különböző liliomfa fajok szépségének, pozitív tulajdonságainak az egyesítésével új és különleges változatok létrehozását célozta meg.

A hegyeslevelű (vagy nyári) magnólia (Magnolia acuminata) és a kínai (vagy piros) magnólia (Magnolia liliiflora) keresztezésének eredményeként így született meg a Magnolia × brooklynensis hibrid, majd annak klónjaként 1956-ban az ’Evamaria’/'Eva Maria', mely alkotója keresztnevét kapta.

Elég csak egy pillantást vetni rá és máris szembetűnik nem mindennapi, különleges volta. Április-májusban hat szirmú virágai számos színárnyalatot foglalnak magukba: kívül sötét rózsaszín-lila, kanárisárga és világoszöld tónusúak, belül halvány rózsaszínűek. 5-6 m magasra növő, némileg szétterülő bokor vagy kis fa, tojásdad, középzöld levelekkel.

Napos vagy félárnyékos helyet és laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde, savanyú talajt kedvel. Gondosan válasszuk meg az ültetés helyét, lehetőleg kerülve a szeles, fagyzugos területeket és ügyelve a megfelelően előkészített ültetőközeg kialakítására.

Szoliterként érdemes telepíteni, de társíthatjuk is örökzöldekkel, lombhullatókkal és évelőkkel egyaránt.