Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Prunus serrulata 'Shirotae' – Japán díszcseresznye

8.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: prunusz szerruláta)

Szállítási méret: 80-100 cm magas
Kiszerelés: 7,5 literes faiskolai konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Prunus serrulata 'Shirotae' – Japán díszcseresznye főbb jellemző

 

Habitus: 5-6 méter magas, egzotikus hangulatot teremtő lombhullató fa. Elágazó hajtásrendszer jellemzi, melynek következtében lapos, ernyőszerű koronát nevel. Őszi lombszíne igen dekoratív sárga és narancssárga.

Virág: Fehér színű virágait lombfakadás előtt hozza. A rengeteg virág szinte teljesen fehérré varázsolja a fát márciusban és áprilisban, erre utal a fajta neve is, melynek jelentése: „fehér felhő”. Virágai egyszerűek vagy félteltek. Termése nem jelentős.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. A gyorsan melegedő homoktalajokat is kedveli.

Fényigény: Napos helyet igényel. Árnyékban nevelve lényegesen csökken a virágok száma.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja, főleg virágzás idején, a nyári hónapokban.

Gondozás: Nem igényel metszést, de ha hajtásai útban vannak, akkor virágzás után végezze el a metszést! A növényvédelem szempontjából levéltetvek, atkák és monília ellen érdemes felkészülni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A japán díszcseresznye ’Shirotae’ fajtája márciusban és áprilisban, lombfakadás előtt árasztja el a kertet hófehér virágokkal. A fajta neve azt jelenti: „fehér felhő’, amely utal a növény tavaszi állapotára. Hajtásrendszere csaknem vízszintes, emiatt igen különleges, keleties hangulat teremthető vele a kertben.

Szoliterként is egyedi megjelenésű, de társításban is elhelyezhető. Ebben az esetben ültesse mellé az élénkzöld színű oszlopos japán borbolyát (’Erecta’), az ágyás elülső részén pedig kapjon helyet a zöld levelű terülő borbolya (’Green Carpet’), amely habitusában is illik a ’Shirotae’ japán díszcseresznyéhez.

A társítást egészítse ki a rózsaszínes lila kerti tollbuga 'Little Vision in Purple' fajtájával, amely a ’Shirotae’ lombja alatt kapjon helyet, valamint szintén árnyékosabb részre ültesse a hölgypáfrányt.

Az ágyás elülső részére ajánlom a fehér féltelt bőrlevelet (’Angel Kiss’) és a nyári virágzású, napos-félárnyékos helyet kedvelő, sárga virágpompájú aprólevelű orbáncfüvet (’Grandiflorum’).

Társításra javasolt növényfajták:

Berberis thunbergii 'Erecta' – Oszlopos japán borbolya
Berberis thunbergii 'Green Carpet' – Zöld levelű terülő borbolya
Astilbe 'Little Vision in Purple' - Kerti tollbuga (rózsaszínes lila)
Athyrium filix-femina - Hölgypáfrány
Bergenia 'Angel Kiss' - Fehér féltelt bőrlevél
Hypericum polyphyllum 'Grandiflorum' - Aprólevelű orbáncfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 5-6 m
Kifejlett szélesség: 3-5 m
Ültetési tőtáv: 4-6 m
Virágzási idő: Március-Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, ázsiai kert, évelő ágyak háttérnövénye, szoliter

 

Védett tartalom