Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Firelight' – Japán gyöngyvessző

2.690 Ft

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: 10-20 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
2.690 Ft
10 - 20 cm
Menny.:
2.990 Ft
20 - 40 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Firelight' – Japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: 0,6-0,8 méter magasra növő felfelé törő hajtásrendszerű lombhullató cserje, amelynek lándzsa alakú levelei fűrészes szélűek. Levelei tavasszal aranysárgán hajtanak, majd a nyári időszakra világoszöldek lesznek, az őszi lombszín pedig intenzív vörös.

Virág: Májusban és júniusban hozza rózsaszín virágait hajtásvégi bogernyő virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Firelight’ japán gyöngyvessző egy 60-80 cm magas, kompakt, felfelé törő hajtásrendszerű lombhullató cserje, amelynek levelei tavasszal aranysárgák, nyáron világoszöldek, ősszel pedig élénkvörös színűek lesznek.

Májusban és júniusban hozza rózsaszín, hajtásvégi bogernyő virágzatait. Alkalmazható szegélyként, sövényként és társításokban elhelyezve.

Amennyiben társítja, válassza a társítás hátulsó részére a csüngő hegyi szilt, amely elegáns, szinte mesébe illő habitusával egyedi hátteret teremt a kertrészen. Előtte kapjanak helyet a nagyobb termetű évelők, mint az 1 méter magasra is megnövő orvosi lobélia vagy a réti füzény.

Mellettük kaphat kiváló helyet a hamvas gyöngyvessző ’Grefsheim’ fajtája és az intenzív sárga színű ’Firelight’ japán gyöngyvessző. Mellé válassza a magasabb ’Dorothy Lambert’ levendulaszínű-, elé pedig a kisebb termetű, kellemes rózsaszín ’Janice Brown’ sásliliomot.

Társításra javasolt növényfajták:

Ulmus glabra 'Camperdownii' ('Pendula') - Csüngő hegyi szil
Lobelia syphilitica – Orvosi lobélia
Lythrum salicaria – Réti füzény
Spiraea cinerea 'Grefsheim' - Hamvas gyöngyvessző
Hemerocallis 'Dorothy Lambert' - Levendulaszínű sáslilom
Hemerocallis 'Janice Brown' – Sásliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,6-0,8 m
Kifejlett szélesség: 0,7-1 m
Ültetési tőtáv: 0,7-1,2 m
Virágzási idő: Május-Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom