Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Potentilla fruticosa 'Orang'issima' – Cserjés pimpó

5.890 Ft

(ejtsd: potentilla frutikóza)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Potentilla fruticosa 'Orang'issima' – Cserjés pimpó főbb jellemző

 

Habitus: Alacsony termetű, 50 centiméter kifejlett magasságú, kissé elterülő habitusú, sűrű ágrendszerű lombhullató cserje. Levelei aprók, ujjasan szeldeltek és élénkzöldek.

Virág: Apró, élénk narancssárga színű, ötszirmú, kerek virágai kb. 2 cm átmérőjűek, májustól júliusig nyílnak.

Talajigény: Jó vízgazdálkodású, üde, humuszban és szervesanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára. Meszes talajon nem fejlődik kielégítően.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, tűző napra telepítve levelei és virágai megbarnulhatnak, de a napos körülményeket kedvelik.

Vízigény: Közepes vízigényű, de a talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Gondozás: Tavasszal a virágzás előtt metszhető. A telepítés helyét gondosan válasszuk meg, a sötét virágszín miatt kerüljük a delelő napra történő telepítést, így a virágok hosszabb ideig díszítenek.

Társítás és elhelyezés a kertben: A cserjés pimpók alacsony vagy közepes termetük, bokros habitusuk és feltűnő, apró virágaik miatt a nyári kert mutatós díszei.

Az 'Orang'issima' egy viszonylag alacsony termetű (50 cm), narancssárga virágszínű cserjés pimpó fajta, amelyet jelzősövényként használhat, de kis termete miatt akár konténerben is nevelhet. Társításban is elhelyezheti.

Ebben az esetben válassza a társítás hátteréül a francia nasgonyát, amelynek télen érő, ehető termései igazi ínyencségnek számítanak.

Előtte vagy mellette kapjon helyet az aranyszínű oszlopos ’Golden Pillar’ borbolya és a narancssárga vesszőjű ’Midwinter Fire’ veresgyűrű som, amelynek vesszői élénk színfoltot jelentenek a téli hónapokban is.

A mély rózsaszín, 'Anne Marie Trechslin' teahibrid rózsa is a társításba illeszthető, amely elé válassza a duplaszirmú, halványsárga virágszínű 'Lemon Meringue' és a vele harmonizáló 'Orang'issima' fajtákat.

A pimpók mellett nagyszerűen mutat a ’Kati’ törpe díszmandula, mely rózsaszín virágaival kiegészíti a sárga árnyalatokat.

Társításra javasolt növényfajták:

Crataegomespilus dardarii – Francia nasgonya
Berberis thunbergii 'Golden Pillar' – Borbolya
Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' – Veresgyűrű som (narancssárga vesszőjű)
Rosa 'Anne Marie Trechslin' - mély rózsaszín teahibrid rózsa
Potentilla fruticosa 'Lemon Meringue' – Cserjés pimpó
Prunus tenella 'Kati' - Törpe díszmandula

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,5 m
Kifejlett szélesség: 0,5-0,7 m
Ültetési tőtáv: 0,5-0,7 m
Virágzási idő: Május - Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: cserje összeállítások, öntözött sziklakertek, szegélyek, vegyes összeültetések, természetközeli kert, félárnyékos kert, napos kert

 

Védett tartalom