Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Skyfall' – Bugás hortenzia

10.290 Ft
Menny.:db

(ejtsd: hidrangea pánikuláta)

Szállítási méret: télen és tavasszal visszametszést követően 20-40 cm magas; tavasz végén, nyáron és ősszel 40-80 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a bugás hortenzia Kínában és Japánban őshonos, 1,5-2 m magas, lombhullató cserje.

A 'Skyfall' fajtát a holland Guido Rouwette hozta létre Valkenburgban, a népszerű zöld-krémes virágzatú, 'Limelight' és a krémszínű 'Silver Dollar' keresztezésével. 10 évbe telt, mire 2018-ban bevezetésre került.

Habitus: kb. 1-1,2 m magas és 70 cm széles, kompakt növekedésű, felálló hajtásrendszerű, rendkívül dekoratív, lombhullató cserje. Lombozatát átellenesen vagy hármas örvökben álló, 5-12 cm-es, mattzöld, tojásdad, fogazott szélű, enyhén érdes tapintású, mélyen erezett, ősszel sárgás vagy bíboros árnyalatúvá színeződő levelek alkotják.

Virág: júliustól októberig nyílnak, kb. 30 cm hosszú, 20 cm átmérőjű bugába tömörülő, jácintra emlékeztető szirmú virágai, melyek a nyílás kezdetekor világos zöldek, majd kifehérednek, a virágzás végére pedig világos rózsaszínűvé válnak. Virágzatai lényegesen nagyobbak, mint a 'Limelight'-é. 

Talajigény: laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde, semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: közepes, napos vagy félárnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: közepes, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban, a pangó víztől viszont óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető. Ami a metszését illeti, mivel virágait az az évi hajtások végén hozza, ezért tavasszal, az előző évi, erős hajtásokat kb. 1/3-al vágjuk vissza, a gyengéket pedig tőből metsszük ki.

A fiatal növények fagyérzékenyek, ezért 5-6 éves korukig takarjuk őket télen. Az idősebb, már megerősödött példányok ellenállóbbak. Kártevőkkel és betegségekkel nem igazán kell számolni.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bugás hortenzia, noha már a 19. században megjelent Európa kertjeiben igazi, méltán megillető népszerűségét csak az utóbbi években érte el.

Bár leginkább szoliterként érvényesül, de más cserjékkel, évelőkkel is bátran használható.

A ’Skyfall’-t, ha visszafogott színű évelőkkel társítjuk, méginkább kiemelhetjük szépségét. Mivel jól bírja a napos fekvést, fénykedvelő növényeket is választhatunk, akár oly módon kialakítva az összeállítást, ami színeiben követi a ’Skyfall’ virágzatának színváltozásait.

Előterébe telepítsünk leomló, sötét lombozatú ’Hameln’ tollborzfüvet és nyár végén nyíló ’Brilliant’ pompás varjúhájat, ami mellett a hortenzia virágain megjelenő rózsaszín árnyalatok még jobban érvényesülnek.

A társítás szegélyébe tegyünk sárga virágaival és almazöld lombjával díszítő lágyszőrű palástfüvet, továbbá ’Prairie Splendor Compact White’ és a hortenziához hasonlóan színváltó ’Green Twister’ kasvirágot.

Társításra javasolt növényfajták:

Alchemilla mollis – Lágyszőrű palástfű
Echinacea purpurea 'Green Twister' – Bíbor kasvirág
Echinacea purpurea 'Prairie Splendor Compact White' – Bíbor kasvirág
Pennisetum alopecuroides 'Hameln' - Drapp sötétzöld évelő tollborzfű
Sedum spectabile 'Brillant' - Pompás varjúháj

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 1-1,2 m
Kifejlett szélesség: 0,7 m
Ültetési tőtáv: 0,8-0,9 m
Virágzási idő: július - szeptember
Méhlegelő: nem
Fényigény: közepes 
Vízigény: közepes 
Lombhullató: igen

Felhasználási területszoliter, cserjesorok, cserjecsoportok, alacsony sövény, térhatároló, évelőágyak háttérnövénye, árnyékos kert, vidéki kert, angolkert, dézsanövény

 

Védett tartalom