Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Mojito' – Bugás hortenzia

12.790 Ft

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Mojito' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló ágrendszerű, zömök habitusú, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága ritkán haladja meg a 100 centimétert. - 20-30°C-ig télálló cserje.

Virág: A kisméretű, feltűnő, lime-zöld meddő virágai nagyméretű bugába tömörülnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni. 

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növényt választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Mojito’ bugás hortenziafajta kifejlett magassága 1 méter, ezért szoliterként is kiválóan mutat, de természetesen társításban is kiválóan elhelyezhető, mivel pont azt a méretkategóriát képviseli, amely nem túl nagy még, de kiemelkedik a kertrészből.

Ehhez nagyszerűen hozzájárulnak nagyméretű, lime-zöld virágjai is. Ha társítani szeretné, akkor ültessen mellé egy másik hortenziát, ugyanis nagyszerűen mutatnak egymás mellett. Ajánlom a különlegesen rózsaszín, kompakt ’Gertrud Glahn’ kerti hortenziát.

A hortenziák előtt vagy mellett kapjon helyet a tenyeres tópartifű, amely nagy leveleivel igen dekoratív. A társításban helyezzünk el ’Pink Bouquet’ fajtájú turbántököt. Az ágyásszegélyen helyet foglaló liláspiros kerti pletyka (’Satin Doll’) és a laposszárú kígyószakáll (’Albovariegatus’) kontrasztja nagyszerű hatást kelthet.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' – Kerti hortenzia
Rodgersia pinnata - Tenyeres tópartifű
Tiarella laciniata 'Pink Bouquet' – Turbántök
Tradescantia 'Satin Doll' - Liláspiros kerti pletyka
Ophiopogon planiscapus 'Albovariegatus' - Laposszárú kígyószakáll

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1 m
Ültetési tőtáv: 1 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem
Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom