Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Little Blue' – Kerti hortenzia

7.890 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Little Blue' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg a 0,6 métert. Levelei sötétzöldek, oválisok, fűrészes szélűek. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok lapított félgömb alakúak, nagyméretűek. A virágzat élénk kék színnel rendelkezik, meddő virágokból áll. A szirmok alapi része gyakran fehér.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így megelőzve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést, csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Little Blue’ hortenzia egy kistermetű kerti fajta, amelynek kifejlett korában magassága nem haladja meg a 0,6 métert. A virágok élénk kék színűek, a szirmok alapi része fehér színű. A virágok nagyméretű, lapított gömb alakú virágzatba tömörülnek, melyek gazdagon díszítik a bokrot.

Konténeresen is nevelhető, de társításban is nagyszerű fajta. Ha társításban kívánja elhelyezni, mindenképpen az ágyás elülső részében kapjon helyet a kis termete miatt. Mögé ültesse a kerti hortenzia piros-rózsaszín virágszínű ’Sibilla’ fajtáját, amely kiegészíthető a fehér színű ’Little Alf’ bugás hortenziával.

A kék, piros és fehér színek meseszép, nyugodt hangulatot kölcsönöznek a kertrésznek. A cserjék előtt helyet kaphat a narancssárga lombszínű ’Paprika’ tűzeső és a sárga árnyalatokban gazdag ’Lemon Love’ fajta. A tűzesőkkel mély kontrasztot teremt a melléjük ültetett feketelombú, laposszárú kígyószakáll (’Niger’).

Az ágyásszegélyen kapjon helyet a kékeszöld lombú ’Blue Angel’ árnyékliliom és a tarackoló kékgyökér, amely ciánkék színével igazán bájos látvány. A kék, piros, fehér, sárga színek vidám és figyelemfelkeltő társítást teremtenek.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Sibilla' – Kerti hortenzia
Hydrangea paniculata 'Little Alf' – Bugás hortenzia
Heuchera 'Paprika®' – Tűzeső
Heuchera 'Lemon Love' – Tűzeső
Ophipogon planiscapus 'Niger' – Feketelombú, laposszárú kígyószakáll
Hosta 'Blue Angel' – Árnyékliliom
Ceratostigma plumbaginoides - Tarackoló kékgyökér

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,6 m
Kifejlett szélesség: 0,5 m
Ültetési tőtáv: 0,5-0,7 m
Virágzási idő: Június-Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom