Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Genpei' (syn.: 'Shirobana)' – Japán gyöngyvessző

2.990 Ft

(ejtsd: spírea jáponika)

Szállítási méret: évszaktól függően 10-40 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Genpei' (syn.: 'Shirobana)' – Japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: 0,8-1 méter magasra növő felfelé törő hajtásrendszerű lombhullató cserje, amelynek lándzsa alakú levelei fűrészes szélűek. Levelei középzöldek.

Virág: Júniusban és júliusban hozza fuksziaszínű és fehér virágait hajtásvégi bogernyő virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Gyenge másodvirágzásra képes. Ugyanazon a növényen egyszerre vannak jelen fehér és rózsaszín virágzatok.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A 'Genpei (Shirobana)' japán gyöngyvessző egy 80-100 cm magas, zöld levelű, lombhullató cserje, amelynek felfelé törő hajtásrendszere van. Hajtásai végén nyáron hozza fehér és rózsaszín bogernyő virágzatait.

A növény egyediségét, egyben játékosságát adja az ugyanazon a növényen, ugyanabban az időpontban jelen lévő fehér és rózsaszín virágzatok. Emiatt szoliterként is jól mutat, de elhelyezhető évelő-, és cserjetársításokban.

Alkalmazható sövényként is. Amennyiben társítja, a nagytermetű, nyári fehér virágzású virginiai veronikát (’Album’), amely elé ültesse a 'Genpei (Shirobana)' japán gyöngyvesszőt és a ’Blue Mist’ élénklombú bóbitacserjét.

Ezzel egy játékos, mégis intenzív színű cserjefoltot alakíthat ki. Az összeültetésben elhelyezhető a bordó illatos bazsarózsa (’Sword Dance’). A kertrész elülső részére ajánlom a kék ’Blue Lagoon’ tőzegrozmaringot és az alacsony termetű rózsaszín ’Neyron Rose’ sásliliomot.

Társításra javasolt növényfajták:

Veronicastrum virginicum 'Album' – Virginiai veronika
Fothergilla gardenii 'Blue Mist' – Bóbitacserje
Paeonia lactiflora 'Sword Dance' – Illatos bazsarózsa (bordós)
Andromeda polifolia 'Blue Lagoon' – Tőzegrozmaring
Hemerocallis 'Neyron Rose' - Sásliliom (rózsaszín)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,8-1 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1 m
Ültetési tőtáv: 0,7-1,2 m
Virágzási idő: Június-Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom

Videók