Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Magical Carpet' – Sárga lombú gyöngyvessző

5.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: spírea jáponika)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Magical Carpet' – Sárga lombú gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: 0,4-0,5 méter magasra növő felfelé törő hajtásrendszerű lombhullató cserje, amelynek lándzsa alakú levelei fűrészes szélűek. Levelei sárgás-zöld árnyalatúak, kihajtáskor azonban pirosas-bronzos színűek. Ősszel narancssárgára színeződnek.

Virág: Június - júliusban hozza rózsaszín, csillag alakú virágait hajtásvégi virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Magical Carpet’ egy alacsony növekedésű törpe cserje, mely alacsony szegélyként és határolóként használható fel a kertben, vagy vegyes kiültetések elülső-középső zónájába.

Jól mutat a nagyobb termetű, cserjepótlóként használható évelők előterében, így például a mocsári vagy óriás hibiszkuszokéban is.

Látványos hátteret hozhatunk létre a számára, ha a Carousel fajtasorozat három tagját, a ’Carousel Pink Passion’ halvány rózsaszín, zöld lombú, a ’Carousel Pink Candy’ sötét rózsaszín, bordó lombú és ’Carousel Red Winte’ piros, zöld-bordó lombú fajtáit telepítjük mögé.

Ezek közé ültessünk ’Fantasy Pocahontas’ féltelt, rózsaszín szellőrózsát, mely a nyári időszak végén és ősz elején zajló virágzásával váltani fogja a gyöngyvesszőt és a mocsári hibiszkuszokat is.

A társításunkba dekoratív lombjuk és látványos, nagyméretű virágaik miatt ültessünk még ’Stargat Portal’ illatos és sárga (Hemerocallis flava) sásliliomokat.

Társításra javasolt növényfajták:

Anemone 'Fantasy Pocahontas' - Szellőrózsa (rózsaszín, féltelt)
Hemerocallis 'Stargate Portal' – Sásliliom (illatos)
Hemerocallis flava – Sárga sásliliom
Hibiscus moscheutos 'Carousel Pink Passion' – Mocsári hibiszkusz
Hibiscus moscheutos 'Carousel Pink Candy' – Mocsári hibiszkusz
Hibiscus moscheutos 'Carousel Red Wine' – Mocsári hibiszkusz

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,4-0,5 m
Kifejlett szélesség: 0,5-0,9 m
Ültetési tőtáv:0,6-0,9 m
Virágzási idő: Június - Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom