Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Candlelight' – Japán gyöngyvessző

2.890 Ft
Menny.:db

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Candlelight' – Japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: 0,6 méter magasra növő lombhullató cserje. Hajtásrendszere felfelé törő, levelei kihajtáskor vajsárga színűek, majd élénk zöldessárga színűvé válnak. A levelek hosszúkás lándzsa alakúak, szélük fűrészes. Őszi lombszíne vörös. Kissé terjedő tövű.

Virág: Májusban és júniusban hozza sötét rózsaszín virágait hajtásvégi bogernyő virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Candlelight’ japán gyöngyvessző egy 60 cm magas, lombhullató cserje, amely rózsaszín, végálló bogernyő virágzatát nyár elején hozza. A fajta neve azt jelenti: ’gyertyafény’.

Ez találó név, hiszen a levelek valóban gyertyafényszerűek: kihajtást követően vajsárgák, majd élénksárgára (zöldessárgára) változnak, ősszel vörösre színeződnek. Alkalmazhatók sövényként és évelő-, és cserjetársításokban.

Amennyiben társítja, ültesse a társítás hátulsó részére a kénsárga virágú, sötét lombú ’Troja Black’ diervillát, amely mellé ajánlom a fehérszegélyű rózsaloncot (’Caricature’), amelynek zöld-fehér levelei kiegészítik a diervilla markáns színeit.

Előttük kapjon helyet a zöldesfehér, hatalmas virágzatokkal teli, körülbelül 1 méter magas ’Mojito’ bugás hortenzia. Mellettük helyet kaphat az igen erőteljes megjelenésű, magas ’Dizzy’ keleti hibrid liliom, amely elé válassza a ’Snehurka’ fehér margarétát.

A társítás elülső részére, mint laza sövény, ültesse ’Candlelight’ japán gyöngyvesszőt.

Társításra javasolt növényfajták:

Diervilla rivuralis 'Troja Black' – Diervilla
Weigela 'Caricature' - Fehérszegélyű rózsalonc
Hydrangea paniculata 'Mojito' – Bugás hortenzia
Lilium 'Dizzy' - Keleti (orientale) hibrid liliom
Leucanthemum x superbum 'Snehurka' – Margaréta

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,6 m
Kifejlett szélesség: 0,5-0,6 m
Ültetési tőtáv: 0,5-0,7 m
Virágzási idő: Május-Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom