Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea decumbens – Törpe gyöngyvessző

2.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: spírea decumbensz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea decumbens – Törpe gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: Kis termetű (20-25 cm), lombhullató cserje. Habitusa sűrű, bokros, lapított gömb, kifejezetten terebélyes. Levelei élénkzöldek, lándzsások.

Virág: Egész nyáron át hozza hófehér virágait, amelyek hajtásvégi laza bugát képeznek. A virágok aprók, virágzatba tömörülve kifejezetten mutatósok.

Talajigény: Jó szerkezetű, morzsalékos, könnyen felmelegedő talajok az ideálisak számára, amelyek tápanyaggal kellőképpen fel vannak töltve.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Fejlődése kielégítő védettebb napos vagy félárnyékos helyeken. A tűző napot kerüljük.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, rendszeresen, kis vízadagokkal érdemes öntözni.

Gondozás: A kiültetést követően öntözzük rendszeresen, és az aszályos időszakokban is rendszeres öntözést kíván. Kis gondozási igényű növény. Évente egyszer érdemes lemetszeni róla a száraz és elvirágzott hajtásrészeket.

Időnként nem árt erősebben megmetszeni, hogy bokrosabb habitus elérésére serkentsük a növényt. A lisztharmat és a levéltetvek károsíthatják.

Társítás: A törpe gyöngyvessző egy alacsony termetű (20-25 cm), lombhullató cserje, amely nyári, gazdag, hófehér virágzásával kis termete ellenére erős hatást képvisel a kertben. Alkalmazható alacsony sövényként, szegélyként és elhelyezhető cserje- és évelőtársításokban is.

Amennyiben összeültetésben helyezi el, mindenképpen az ágyás elülső résszén teremtsen neki helyet, mivel alacsony termete ezt indokolja. A társítás hátulsó részére válassza pergolára futtatva az élénk cinóbervörös climber típusú futó rózsát (’Iskra’), amely egyedi hátteret ad a vörös színekben bővelkedő társításnak.

Előtte kapjon helyet az ’Auricoma’ várborbolya, amelyből képezzen egy laza csoportot, amely elé ültesse a sötét rózsaszín teahibrid rózsát, a 'General MacArthur' fajtát! A rózsa elé válassza a kisebb termetű, narancsszínű 'Orange Sunrise'® borbolyát, valamint a rendkívül dekoratív, kékeslila virágszínű Petite 'Blue Heaven' nyáriorgonát.

Mellé ültesse a törpe gyöngyvesszőt, melynek fehér virágai és a mellette helyet foglaló nyáriorgona kiváló összhangot teremt, amelyet kiegészíthet a világoszöld levelű ’Aurea’ oregánóval és a bordó lombú, törpe növekedésű, igen dekoratív 'Inspiration' borbolyával.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'Iskra' (syn. 'Sparkling Scarlet') - élénk cinóbervörös climber, futó rózsa
Berberis x ottawensis 'Auricoma' – Vérborbolya
Rosa 'General MacArthur' - sötét rózsaszín teahibrid rózsa
Berberis thunbergii 'Orange Sunrise'® – Narancs színű borbolya
Buddleia flutterby Petite 'Blue Heaven' – Lila színű alacsony nyáriorgona
Origanum vulgare 'Aurea' – Oregánó
Berberis thunbergii 'Inspiration' – Borbolya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 20-25 cm
Ültetési tőtáv: 50 cm
Virágzási idő: Június-Szeptember
Méhcsalogató: Igen
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű

Felhasználási terület: évelő ágyak, nyári kert, lepkekert, cserjefoltok, szoliter, alacsony sövény

 

Védett tartalom