Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Prunus laurocerasus 'Obelisk' – Babérmeggy

10.990 Ft

(ejtsd: prunusz laurocerázusz)

Szállítási méret: 20-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: Méret: Kosárba
10.990 Ft
(konténeres) 20/60cm
Menny.:
12.690 Ft
(földlabdás) 60/80cm
Menny.:
15.990 Ft
(konténeres) 80/100cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Prunus laurocerasus 'Obelisk' – Babérmeggy főbb jellemző

 

Habitus: Sűrű ágrendszerű, széles, oszlopos növekedésű, örökzöld, fagytűrő cserje. Közepes növekedési erély jellemzi. Világoszöld levelei bőrszerűek, felfelé állnak, így jellegzetes megjelenést kölcsönöznek a növénynek.

Virág: Apró, fehér színű, illatos virágai fürt virágzatba tömörülnek és tavasz végén nyílnak.

Termés: Termései nyár végén jelennek meg, emberi fogyasztásra nem alkalmasak, mérgezőek!

Talajigény: Jó vízgazdálkodású, üde, humuszban és szervesanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára. Meszes talajon nem fejlődik kielégítően.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, tűző napra is telepíthető és félárnyékba is. Viszont minél nagyobb az árnyékoltság mértéke annál lazább szerkezetű bokorrá fejlődik!

Vízigény: Közepes vízigényű, de a talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Gondozás: Igény szerint metszéssel alakítható cserje, de enélkül is oszlopos növekedés jellemzi. A fiatal növényeket a kiültetést követően rendszeresen öntözzük, valamint a tél beállta előtt takarjuk őket, mert ekkor még érzékenyebbek a fagyokra.

Társítás: A babérmeggy kerti alkalmazása egyre szélesebb körben elterjedt. Ennek egyik oka, hogy a néhány éves növények gondozás nélkül is szépen fejlődnek, másik oka, hogy a városi klímát és a szennyezést is jól tolerálja.

Felhasználható sövények telepítésére, de a tematikus kertek, így az erdei, madárbarát, rovarbarát vagy éppen a természetközeli kerttípusokban egyaránt helyet érdemel. Az ’Obelisk’ babérmeggy egy gyakran alkalmazott dézsacserje, melyet teraszok szélén vagy az egyes kertrészek közötti elválasztóként alkalmaznak, a kavicstakarásos modern kertekben is a dézsás ültetési módját választják.

Ebben a formában igen látványos, hangsúlyos kerti elem melyet egynyári- és évelő dísznövényekkel egyaránt társíthatunk. A fényes, egyöntetű lombozat előtt jól mutatnak a különböző kékes-ezüstös levélszínű növények, így például a levendulafajták is.

Ezek közül válasszuk a kék virágzatú ’Blue Jeans’ és a fehér virágzatú ’White Fragrance’ fajtákat. Az ezüstös lombszínt tovább víve telepítsünk ’Little Spire’ sudárzsályát, sárga virágú hamvas cipruskát és a teljesen igénytelen, de élénk rózsaszín virágaival igazán feltűnő ’Atrosanguinea’ bársonyos kakukkszegfűt. Igényeink szerint akár egy fajtával is társíthatjuk, a babérmeggy előtt kialakított levendulasor letisztult hatást kelt.

Társításra javasolt növényfajták:

Lavandula angustifolia 'Blue Jeans' – Angol levendula
Lavandula angustifolia 'White Fragrance' – Angol levendula
Santolina chamaecyparissus - Hamvas cipruska
Lychnis coronaria 'Atrosanguinea' - Bársonyos kakukkszegfű
Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' – Sudárzsálya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,7-2,2 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1 m
Ültetési tőtáv: 0,8-0,9 m
Virágzási idő: Április - Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: szoliter, erdei kert, madárbarát kert, természetközeli kert, sövény, cserjecsoportok, dézsanövény, dézsanövény

 

Védett tartalom