Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Corylus avellana 'Anny's Compact Red' – Vöröslevelű törpe mogyoró

11.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: korilusz avellána)

Szállítási méret: 60 cm magas törzsre oltva
Kiszerelés: 5 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

A Méret és Kiszerelés változatoknál használt rövidítések Jelmagyarázata.

Védett tartalom
Ár: Díszfa méret: Díszfa kiszerelés: Kosárba
11.990 Ft
T60
K 5L
Menny.:
12.990 Ft
M: 100/150
K 5L
Menny.:
15.990 Ft
M: 180/200
K 5L
Menny.:
19.990 Ft
T120/140
K 5L
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Corylus avellana 'Anny's Compact Red' – Vöröslevelű törpe mogyoró főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ’Anny’s Compact Red’ egy vöröslevelű, törpe mogyorófajta, amelynek virágzási ideje a lombfakadás előtt van, ekkor jelennek meg lilás-rózsaszín árnyalatú barka virágzatai.

A virágzás nem minden esetben következik be, gyakran csak leveleket hoz a növény, hiszen ez a fő díszítőértéke. Márciusban és áprilisban fokozatosan jelennek meg kezdetben sötétbordó-pirosas árnyalatú fiatal levelei, melyek aztán a tenyészidőszak végéig élénk bordó színűek maradnak.

A levélalak széles tojásdad. Mivel a fajtánál a virágzás nem gyakori, így a termésérés sem számottevő. Az 'Anny's Compact Red' végleges magassága 2-3 méter, törzse egyenes, hajtásai felfelé törők és szintén egyenesek.

Érésidő: Szeptember közepe – ritkán érlel termést

Porzói: Nem öntermékeny, más mogyoró fajtákkal vegyesen telepítsük. Ritkán virágzik.

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó, a mediterrán jellegű fajták esetén alacsonyabb a fagytolerancia, de jellemzően -25°C-ig fagytűrőek.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye, így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mogyoró szél általi beporzású növény, ráadásul az eltérő ivarú virágok nyugalmi ideje és a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékleti optimum is különbözik, ezért a hím és a nővirágok nem egyidőben nyílnak.

A nő- és a hímvirágok nyílásban megelőzhetik egymást, emiatt a biztonságos megporzás érdekében előnyös ha több fajtát ültetünk. A mogyoró esetében nagy figyelmet kell fordítani a tő közelében megjelenő tősarjak eltávolításának, ez teszi ki a ritkítási munkák nagy részét, így elkerülhetjük, hogy a mogyoró bokor túl sűrű legyen.

A megfelelő termésmennyiség elérése érdekében szükséges a tavaszi metszés azért, hogy minél több egyéves vesszőt neveljen, melyen majd virágot fog hozni a következő évben. A két éves vesszőket tavasszal kb. fél hosszig metsszük vissza.

Kártevők, betegségek: mogyoró agrobaktériumos golyva, xanthomonasos betegség, lisztharmat, monília, mogyoróormányos, mogyorórügy gubacsatka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-3 m
Sor- és tőtávolság: 2,5 m
Termésérés: Szeptember - Október
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy

 

Védett tartalom